Cameravallen in Seima Protection Forest filmden onlangs een familie olifanten, waaronder enkele kleintjes die heerlijk aan het spelen waren. Dit bosgebied werd voorheen gebruikt voor houtwinning, maar is in 2009 omgedoopt tot een enorm natuurreservaat.

Olifanten Cambodja
Olifanten, Seima Protection Forest, Cambodja | Foto via Facebook

Succesvolle bescherming

In Seima Protection Forest hangen 10 paar camera’s die regelmatig door de onderzoekers van de Wildlife Conservation Society (WCS) worden gecontroleerd. Dit (jonge) beschermde gebied is een groot succes, gezien de diversiteit van het aantal wilde dieren dat hier voorkomt. Wel drieëntwintig soorten carnivoren leven hier, waaronder zeven soorten katachtigen, beren en de Aziatische wilde hond. Daarnaast blijkt de populatie olifanten in dit gebied, volgens een telling in 2006, groter te zijn dan verwacht.

Samenwerking redt dieren

Aziatische olifanten worden (net als Afrikaanse) ernstig bedreigd. De voornaamste oorzaken hiervan zijn verdwijning van hun leefgebied en stroperij. Ook worden dieren gevangen voor de toeristenindustrie. Het Seima Protection Forest is een prijzenswaardig initiatief van de Cambodjaanse regering om wilde dieren te beschermen en de opname van koolstofdioxide te bevorderen in de strijd tegen klimaatverandering. Vanwege Earth Day 2013 op 22 april maakte WCS deze prachtige beelden van olifanten openbaar, om te laten zien hoe samenwerking tussen milieubeschermers, overheid en de lokale bevolking olifanten kan redden.

Videobeelden

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde