Onlangs werden in de binnentuin van het Ministerie van Economische Zaken twee bijenkasten geplaatst, met in totaal 40.000 bijen. Een derde bijenvolk wordt binnenkort toegevoegd.
Bijen bijenkastenStaatssecretaris Sharon Dijksma opende samen met twee ministeriële imkers de kasten. De bijen kwamen direct naar buiten om poolshoogte te nemen. Dijksma:

“Het wel en wee van bijen gaat mij zeer aan het hart.”

Ze zegt met deze symbolische actie te willen laten zien dat het departement de bijen koestert en ook in de stad ruimte wil geven. Negen ambtenaren (tevens hobby-imkers) van het departement zullen de bijen imkeren. De geplaatste volken zijn van het ras buckfast. De kasten zijn geplaatst na een aangenomen motie om meer bijenkasten op de daken van overheidsgebouwen te installeren. Bijen kunnen namelijk prima leven in de stad.

De afname van de populatie bijen is zorgelijk. Vooral het gebruik van bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden veroorzaken massale bijensterfte. Ook verzuring, vermesting en versnippering van natuurgebieden doen de bijenstand geen goed.

Bron: Boerderij ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek