Ja, iedere dierenbezitter zou moeten weten wat te doen en vooral ook te laten bij tropische temperaturen, maar helaas is dat niet zo en komen elk jaar weer dieren om door oververhitting. Voorkom hitte-slachtoffers en neem maatregelen. 

Hijgende hond - Bescherm dieren tegen oververhitting
Foto: Pixabay.com

Honden

Rennen naast de fiets is voor de hond op warme dagen levensgevaarlijk. Een hond kan de warmte alleen kwijt via de tong en zweet via de voetzolen. Over heet asfalt lopen is een heel slecht idee.

Heet asfalt

Een hond in de auto laten is helemaal uit den boze. Door de warmte in de auto kan uw hond in coma raken en overlijden. Ziet u een hond in een afgesloten auto, bel direct de politie of sla zelf een ruitje in.

Temperaturen in auto - snikhete auto

Download en print de poster en hang op of deel uit om hondenbaasjes te waarschuwen over de gevaren van het in de auto laten van hun trouwe viervoeter!

Hond mee naar het strand? Zorg voor een handdoek om op te liggen, neem parasol of paraplu mee of ga ‘s morgens vroeg of in de namiddag of avond. Op deze tijden is het ook rustiger voor uw hond en fijner voor de rit ernaartoe in de auto. Neem voldoende zoet water mee.

Katten

Zorg dat een kat altijd een koel plekje heeft, zowel binnenshuis als buiten. Ook voor katten bestaat het gevaar voor oververhitting in de auto!

Knagers

Konijnen wonen in de natuur in een lekker koel hol onder de grond. Zorg er thuis dus altijd voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. (Overigens zijn konijnen niet geschikt om alleen te houden, zorg dus altijd voor een knabbelmaatje). Een ijskruik is fijn, vul een stevige plastic fles voor twee derde met water en leg hem in de diepvries. Als het water bevroren is, de ijskruik omwikkelt met een doek in de konijnenkooi leggen. Een in water gedrenkt wit laken over de kooi hangen. Liever nog los in de tuin laten lopen, zodat de konijnen zelf een koel plekje kunnen zoeken. Ook cavia’s, ratten of hamsters moeten altijd verkoeling kunnen vinden. Zorg voor voldoende koel water en zorg dat de kooi nooit in de zon staat.

Vogels

Vogelkooien uit de zon halen en bij grote warmte het liefst de kooi op de grond zetten in de schaduw zetten (let wel op roofdieren). De warmte stijgt op en dus is het koeler voor de vogel als de kooi op de grond staat. Geef vogels die graag in bad gaan een lekker badje.

Terrarium & aquarium

Meestal is het in de bakken warmer dan buiten, maar controleer ook hier of er geen directe zon op of in de bak schijnt.

Hobbydieren

Geiten, paarden, schapen en andere buiten lopende dieren: zorg voor schaduw. Laat de schapen scheren en ga niet met een paard trainen op het heetst van de dag.

(Bron: LICG/ Primero 26, 2014) ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.