Vorig jaar besliste de regering van Belize dat olieboringen toegelaten waren. Na veel kritiek op de loze beloftes om het Barrièrerif te beschermen, neemt Belize het heft eindelijk in handen. De regering heeft besloten om in november 2017 een stop te zetten op olieboringen rondom het rif.

loze beloftes
Koraalrif aan Laughing Bird Caye langs de kust van Belize dat deel uitmaakt van het Meso-Amerikaanse Riff.

Marco Lambertini, directeur van WWF International:

“Nu de natuur steeds meer onder druk komt te staan en verdwijnt, realiseren we ons te meer haar belang voor onze eigen welzijn en welvaart. De beslissing van de regering van Belize om het Barrièrerif te beschermen is een duidelijk voorbeeld voor het leiderschap dat we nodig hebben om de oceanen en enkele van de meest productieve, wonderbaarlijke en toch kwetsbare plekken te redden.”

Laughing Bird Caye, Belize

Het wereldberoemde Barrièrerif behoort tot de UNESCO werelderfgoedlijst sinds 1996. Haast 1400 verschillende soorten dieren zijn ervan afhankelijk en ook meer dan de helft van de inwoners van Belize winnen er de kost mee. Ondanks eerdere beloftes om het rif te beschermen, keurde de regering in oktober 2016 helaas een beslissing goed om seismische tests voor olieboringen uit te voeren amper een kilometer van het rif. Dit stuitte op enorme internationale verontwaardiging in de vorm van grote advertentiecampagnes in kranten en op sociale media en een grootschalig e-mailverzoek aan de minister-president van Belize. Volgens Nadia Bood, Meso-Amerikaans Rifwetenschapper van WWF is deze druk onmisbaar:

“De mobilisering van talloze sympathisanten sinds vorig jaar toont duidelijk dat we niet alleen staan in onze vastberadenheid om het rif te beschermen. Het is een bron van leven, traditie en trots voor alle inwoners van Belize. We zijn geraakt door de beslissing om het rif te beschermen. Dit toont de inzet van de regering om onze nationale schat te beschermen. We moeten nu onze krachten bundelen als beleidsmakers, burgers en individu’s om ervoor te zorgen dat het rif en haar opmerkelijke biodiversiteit veilig is voor alle zeeleven en gemeenschappen in de toekomst.”

Laughing Bird Caye is een beschermd gebied in het Meso-Amerikaanse Rif.

Vorige maand toonde een onderzoek van WWF dat het Barrièrerif in gevaar is door olieboringen langs de kust. De stopzetting van het boren is een aanzienlijke stap voorwaarts, maar er moet dringend werk worden gemaakt van bijkomende wetgeving voor de bescherming van mangroves en het beperken van commerciële verkoop van grondgebied.

Red mangrove (Rhizophora mangle)

Het toerisme en de visvangst die afhankelijk zijn van het rif ondersteunen tot wel 190.000 mensen in Belize alleen, dat is wel 15% van het BNP, dus het in gevaar brengen van het rif blijft ook niet zonder gevolgen voor de mensen. Dankzij deze beslissing is een onvervangbaar stuk natuur gelukkig (voorlopig) gered.

Bron: WWF, WNF, La Chispa ©AnimalsToday Bram Vogels