Vandaag wordt in de Statenpassage in de Tweede Kamer door de Partij voor de Dieren de film Okja getoond.

Okja
Vertoning film Okja in Tweede Kamer| Foto: screenshot trailer Okja – Netflix/YouTube

Okja is een prachtige, betoverende en pijnlijke film die je doet lachen en huilen en die zonder enige twijfel mensen aan het denken zal zetten over het stukje vlees op hun bord.

De ‘flitsende’ Lucy Mirando van de Mirando Corporation heeft de oplossing gevonden voor het tekort aan voedsel in de wereld. Zij belooft veranderingen te brengen met haar superbedrijf. Mirando heeft visie zo lijkt het, want zij wil eco-vriendelijk, natuurlijk en gmo-vrij vlees produceren. Toevallig werd op een Chileens boerderij een wonder ontdekt: een superbig die miljoenen mensen gaat voeden. Achter de overtuigende, hippe PR van Mirando schuilt echter een horrorverhaal over vleesproductie. De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho werd tijdelijk veganist door zijn eigen film. En de kans is groot dat hij niet de laatste zal zijn.

Supervarken Okja is één van de 26 wondervarkens die Mirando heeft weten te fokken. De superbiggen zijn verzonden naar 26 landen en gegeven aan lokale boeren die volgens de traditionele methodes van hun eigen cultuur de dieren zullen grootbrengen. Eén superbig zal de competitie winnen en de voorouder worden van een geheel nieuw ras. Een revolutie in de vee-industrie, zoals Mirando het verkoopt.

Uitgekozen
Okja groeit op in Zuid-Korea. De eerste beelden van haar leven zitten vol humor en tederheid. Samen met Mija, de jonge kleindochter van de boer, beleeft ze de spannendste avonturen. De twee hebben een diepe band en betekenen alles voor elkaar. Ze zijn onafscheidelijk. Tot Okja op een dag onverwachts opgehaald wordt door Mirando. Zij is uitgekozen tot de wonderbig die de wereld gaat redden.

Okja
Ze zijn onafscheidelijk | Foto: screenshot trailer Okja – Netflix/YouTube

Leugens
Mija reist Okja achterna om haar naar huis te brengen. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze het ALF (Animal Liberation Front) dat Okja wil inzetten voor het filmen van misstanden in de veehouderijen. Het is voor dierenactivisten onmogelijk geworden om beelden te maken in de veehouderijen van Mirando. Het totale gebrek aan transparantie biedt ruimte voor de ergste misstanden: zo zal blijken dat de wondervarkens helemaal niet per toeval zijn ontdekt op een idyllische boerderij in Chili, maar door genetische manipulatie gecreëerd zijn in een steriele ruimte die tot vele misvormde varkens leidde. Mirando is een horrorbedrijf dat de consument de ergste leugens verkoopt.

Okja
Foto: screenshot trailer Okja – Netflix/YouTube

Slachthuizen
Mija en de ALF doen alles wat ze kunnen om Okja in handen te krijgen. Tijdens hun zoektocht wordt het gruwelijk leed van dieren in veehouderijen zichtbaar gemaakt. Uiteindelijk belanden ze in een slachthuis, waar duizenden Okja’s staan te wachten op hun dood. De misère en wanhoop van de dieren zijn pijnlijk zichtbaar. Deze scènes doen niet onder voor de beelden uit echte slachthuizen, met echte dieren.

Okja
Foto: screenshot trailer Okja – Netflix/YouTube

Okja is het gezicht van alle dieren in de bio-industrie. De film durft de pijnlijkste misstanden van vleesconsumptie zichtbaar en bespreekbaar te maken. De ongemakkelijke waarheid opgediend in een fantasie-verhaal dat je met beide benen op de grond duwt. Het verhaal gaat over de leugens die bedrijven ons vertellen over voedsel; over de argumenten die vleesconsumenten gebruiken om dieren te eten; over de zorgen van dierenactivisten. Dit alles staat in scherp contrast met Mija’s onschuld, die ze op harde en pijnlijke wijze kwijtraakt. Met volle overtuiging blijft ze voor Okja vechten.

©AnimalsToday.nl