Nieuwe schokkende beelden Nederlandse onverdoofde slacht

Jaarlijks worden er nog steeds meer dan een miljoen dieren in Nederland onverdoofd geslacht. Afgelopen zaterdag werden deze beelden gemaakt van een Nederlandse koe in een Nederlands slachthuis.

onverdoofde slacht

Nieuwe schokkende beelden Nederlandse onverdoofde slacht | Screenshot video 1037

Let op schokkende beelden:

Volgens senior inspecteur bij Eyes on Animals Margreet Steendijk tonen de beelden een vrij standaard onbedwelmde slacht waarbij alle regels die daarvoor gelden in acht zijn genomen.  Steendijk:

“Toch zullen deze beelden bij veel mensen gevoelens van afschuw oproepen, en dat is niet verwonderlijk” 

“Ook al houdt men zich aan de wettelijke voorschriften, het is duidelijk dat dit dier lijdt. Eerst doordat het in een fixeerbox wordt gedreven die vervolgens wordt gekanteld. Dit is een bijzonder stressvol moment, waar men kan spreken van dierenleed. Vervolgens wordt bij volle bewustzijn van het dier de keel opengesneden en volgt er weer  een periode van aanzienlijk lijden”

In 2012 werd er een convenant getekend met de overheid en vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschap, met afspraken om het welzijn van dieren die onverdoofd geslacht worden zogenaamd te verbeteren. Nu in 2017, vijf jaar na dato, is er nog steeds niets gebeurd met dit convenant.

Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties geven aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed.

Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

In Zweden, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Malta, Nieuw-Zeeland en Denemarken geldt al een verbod op de onverdoofde slacht. Steendijk: 

“Slachten gaat altijd gepaard met stress en dierenleed. Maar wij moeten er alles aan doen om dit lijden tot een minimum te beperken. En daarom hebben we niet voor niets een wet die zegt dat dieren voor hun slacht bedwelmd moeten worden. Het wordt tijd om hier niet langer uitzonderingen op te maken.”

AnimalsToday is een petitie gestart tegen onverdoofd slachten.

©AnimalsToday.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. In welk Nederlands slachthuis zijn deze beelden gemaakt?

 2. Ik vraag me eerlijk gezegd wel af of die beelden authentiek zijn (ik bedoel: er kan immers ook aan ‘geknutseld’ zijn, toch)? Maar één ding is zeker: onverdoofd ritueel slachten moet gewoon stoppen! In o.a. Nieuw-Zeeland wordt er een methode gebruikt, die door zowel moslims als joden geaccepteerd wordt. En waarbij dieren niet lijden!! Namelijk: elektronarcose (google dat maar eens). Dit zouden ze ook in Nederland moeten invoeren bij ritueel slachten. Ik betreur het wel dat het niet gewoon in heel de EU verboden gaat worden, maar ja…

 3. Leny van de bund zegt:

  De enige oplossing is allemaal vegetarisch worden dan is het zo opgelost.

  • Helaas Leny blijft dan de zuivel-industrie nog bestaan en het is waarschijnlijk zo dat deze koeien uit de zuivel-industrie afkomstig zijn, dus vegetarier worden is een grote oplossing, maar helaas niet de enige oplossing.

   • Nee, deze koeien zijn niet uit de melkveehouderij afkomstig.
    En ik meen me te herinneren dat moslims geen melkkoeien mogen “offeren”, maar dat kan ik mis hebben.

    Overigens wel volkomen mee eens dat dit onmiddellijk gestopt moet worden wat mij betreft.

 4. Onvoorstelbaar dat dit soort walgelijke, afschuwelijke praktijken in Nederland gewoon plaats kunnen vinden voor duizenden dieren per dag!
  De meest efficiënte manier om intens dierenleed te voorkomen is door gewoon helemaal geen vlees meer te eten. De gebruikelijke manier van slachten is minder gruwelijk dan de barbaarse onverdoofde rituele slacht, maar het blijft natuurlijk een verschrikkelijke gebeurtenis, ook al door het transport, vaak zelfs over meer dan 1000 km., het met veel grof geweld in en uit vrachtwagens jagen, en het erbarmelijke leven dat de dieren vanaf hun geboorte gedwongen hebben moeten leiden (lijden zou in dit verband een beter woord zijn). Door geen vlees meer te eten daalt de vraag ernaar en zullen minder dieren misbruikt worden om vlees te moeten produceren. Dat is de beste en snelste weg om veel vreselijk dierenleed te voorkomen.

  • Even een stukje uit je betoog:
   maar het blijft natuurlijk een verschrikkelijke gebeurtenis, ook al door het transport, vaak zelfs over meer dan 1000 km., het met veel grof geweld in en uit vrachtwagens jagen, en het erbarmelijke leven dat de dieren vanaf hun geboorte gedwongen hebben moeten leiden (lijden zou in dit verband een beter woord zijn).
   Niet zo verschrikkelijk overdrijven Jeroen.
   Het is niet : vaak zelfs over meer dan 1000 km, maar het is : soms over meer dan……, Ja helaas, de macht van de handel. Geen boer is blij met het feit dat dieren zo ver vervoerd worden, maar daar heeft de boer geen zeggenschap over.
   En : veel grof geweld…… ,Nee hier wordt niks met grof geweld gedaan, in NL staat bij elke lossing een overheidscontroleur die zwaar ingrijpt als er geweld gebruikt wordt. En bij het laden: als dieren met grof geweld geladen worden lopen ze beschadigingen op, en die worden op de slachtplaats absoluut gevonden en ( terecht) zwaar beboet, niet alleen de boer ,maar ook de transporteur.
   Boeren worden uitbetaald op de kwaliteit die ze leveren, dus dieren verwonden/in de stress jagen kost ze direct geld.( stressvlees geeft afwijkende kwaliteit die direct te zien is, en reden voor afkeur geeft)

 5. Gelovigen hebben nog nooit gehoord van beschaving, want hun god heeft een wereld geschapen dat gebaseerd is door dood en verderf en daarom blijven gelovigen barbaren, omdat ze hun zogenaamde god nadoen.

 6. Loes Denkers zegt:

  Ik heb niks met al die culturen wie in Nederland wil wonen heeft zich maar naar onze normen te gedragen. Dat is geen ritueel slachten dat is ritueel martelen. Ik hou van dieren en vlees eten staat mij tegen zolang er niet humaan met dieren wordt omgegaan. Iemand die de doodstraf krijgt wordt nogwel verdoofd waarom een dier niet dan? Want zij krijgen toch ook de dood opgelegd zonder pardon

 7. Marjolein De Koekkoek zegt:

  Daar gaan we weer. Alles is geoorloofd mits er maar een godsdienst aan gehangen wordt. Dan mag alles. Dat die teksten geschreven zijn in een achterlijke tijd vergeten we voor het gemak. 😈

 8. FM Pellicaan zegt:

  onverdooft slachten is in nederland al heel lang verboden Ik kan het weten ik ben slager

 9. Dieren zijn in veel culturen weinig waard. Ik vind dat wij in een ‘beschaafd’ land als Nederland het goede voorbeeld moeten geven door dieren niet als ‘dingen’ maar als levende wezens te behandelen. Want dat zijn ze!

 10. Jolanda Klok zegt:

  Ik wil niet dat dieren onnodig lijden, wij willen toch ook niet lijden! Wat zijn wij meer dan zij? Respect moeder natuur!

 11. Willy Ottes zegt:

  Het is ongelooflijk en afschuwelijk dat dit nog steeds gebeurt ,
  Arme dieren, ik snap niet dat een normaal mens kan doen.

  • Richard Bohmer zegt:

   Dit zijn ook geen normale mensen, misdadigers en sadisten zijn het.
   En dit soort volk loopt gewoon tussen ons….

 12. Ik ben zelt tegen alle slachterijen. Dat wij kunnen bepalen over het beeindigen vqn een leven van zacht aardige wezens. Vooral dat overdoofd slachtten afschuwelijk. Lijkt wel of een mens kikt op dieren leed. Wij wonen in nederland snap ik niet dat wij overdoofd slachten nog toelaten. Hoop dat mensrn inzien dat zij ook angst en pijn ervaren. Wij willen ook niet leiden

 13. Jacqueline oude Bennink zegt:

  Dit hoort niet te gebeuren omdat een bepaalde cultuur dit wil. Ongelooflijk dat dit gebeurd, ondanks onze wetten. Geen 1 dier hoort te lijden, Elke manier van slachten is dier onvriendelijk, maar ritueel slachten is wel de ergste manier. Waarom staan wij dit toe in deze moderne tijd.
  Hebben wij niks meer te zeggen in ons eigen land, moeten wij maar altijd begrip op brengen voor andere culturen. Ik zeg NEE, er is heel veel dierenleed door tradities en culturen met hun geloofsovertuiging.