Jaarlijks worden er nog steeds meer dan een miljoen dieren in Nederland onverdoofd geslacht. Afgelopen zaterdag werden deze beelden gemaakt van een Nederlandse koe in een Nederlands slachthuis.

onverdoofde slacht
Nieuwe schokkende beelden Nederlandse onverdoofde slacht | Foto: screenshot video 1037 Against Animal Cruelty

Let op, zeer schokkende beelden, absoluut ongeschikt voor kinderen:
.

.
Volgens senior inspecteur bij Eyes on Animals Margreet Steendijk tonen de beelden een vrij standaard onbedwelmde slacht waarbij alle regels die daarvoor gelden in acht zijn genomen.  Steendijk:

“Toch zullen deze beelden bij veel mensen gevoelens van afschuw oproepen, en dat is niet verwonderlijk” 

“Ook al houdt men zich aan de wettelijke voorschriften, het is duidelijk dat dit dier lijdt. Eerst doordat het in een fixeerbox wordt gedreven die vervolgens wordt gekanteld. Dit is een bijzonder stressvol moment, waar men kan spreken van dierenleed. Vervolgens wordt bij volle bewustzijn van het dier de keel opengesneden en volgt er weer  een periode van aanzienlijk lijden.”

In 2012 werd een convenant getekend met de overheid en vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschap, met afspraken om het welzijn van dieren die onverdoofd geslacht worden zogenaamd te verbeteren. Nu in 2017, vijf jaar na dato, is er nog steeds niets gebeurd met dit convenant.

Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties geven aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed.

Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

In Zweden, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Malta, Nieuw-Zeeland en Denemarken geldt al een verbod op de onverdoofde slacht. Steendijk: 

“Slachten gaat altijd gepaard met stress en dierenleed. Maar wij moeten er alles aan doen om dit lijden tot een minimum te beperken. En daarom hebben we niet voor niets een wet die zegt dat dieren voor hun slacht bedwelmd moeten worden. Het wordt tijd om hier niet langer uitzonderingen op te maken.”

AnimalsToday is een petitie gestart tegen onverdoofd slachten.

©AnimalsToday.nl