Elk jaar worden 36.500 olifanten gedood voor hun ivoor. Dat zijn er 100 per dag, vier per uur of één elk kwartier. Na China, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk neemt nu ook België stelling tegen de illegale handel in ivoor. Woensdagochtend 9 april vernietigt de Federale Overheidsdienst voor Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu samen met de Belgische Douane en het IFAW (International Fund for Animal Welfare) 1553 kilo in beslag genomen ivoor.

België
Foto: IFAW

De douane zal het ivoor vervoeren naar het Koloniënpaleis in Tervuren alwaar het onder toeziend oog van ministers en staatssecretarissen uit België, ambassadeurs van verschillende Europese en Afrikaanse landen, vertegenwoordigers van CITES en de directeur van het IFAW het ivoor vernietigd zal worden.

De Belgische ivoorvernietiging vindt een dag voor een belangrijke vergadering van Europese Unie plaats. Daarin praten Eurocommissieleden over nieuwe maatregelen om de handel in Wildlife verder te bestrijden. “De strijd tegen stropers en smokkelaars is een enorm probleem. Ze zijn bewapend, goed georganiseerd en verdienen enorme bedragen. We moeten ervoor zorgen dat overheden en NGO’s nét zo goed georganiseerd en uitgerust zijn om deze strijd te kunnen winnen en olifanten te kunnen beschermen”, zegt Azzedine Downes, directeur van het IFAW.

Woensdagochtend 9 april 2014 om 11:00 uur zal de Belgische vicepremier Laurette Onkelinx, de directeur van de Belgische Douane Gratien Capiau en de directeur van IFAW Azzedine Downes een presentatie geven over de ernst van het probleem en de maatregelen die worden genomen om te voorkomen dat olifanten in 2025 uitgestorven zijn. Rond 11:30 uur zal het ivoor met gebruik van een speciale machine vernietigd worden.

Bekijk hier de infographic ‘België en de illegale handel in ivoor’.

Persbericht IFAW