Het is eindelijk verboden om jachttrofeeën te importeren naar België. Na goedkeuring van de ministerraad in 2023, is het wetsvoorstel nu ook door het Belgische Parlement heen. Het land treedt hiermee in de voetsporen van onder andere Finland en Nederland.

van jachttrofeeën
België verbiedt import van jachttrofeeën | Foto: publiek domein

Het Belgische Parlement heeft unaniem besloten om een wetsvoorstel door te voeren dat de invoer van jachttrofeeën van bedreigde diersoorten verbiedt. Het is een vervolg op een resolutie uit 2022 die werd ingevoerd door Zakia Khattabi, de minister van Klimaat, Milieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal.

Import van jachttrofeeën

Vóór dit wetsvoorstel was het namelijk nog steeds mogelijk om ‘trofeeën’ te importeren van met uitsterven bedreigde diersoorten (zoals nijlpaarden, cheeta’s en ijsberen). Het ministerie is pas in maart 2023 gestopt met vergunningen af te geven voor de invoer van deze trofeeën, wat veel parlementsleden woedend maakte.

Maar nu zal er eindelijk toch een einde komen. “Met de goedkeuring van mijn wetgevingsproject […] geeft het Parlement een wettelijke basis aan de resolutie die het unaniem heeft aangenomen op 24 maart 2022. Het was dringend en noodzakelijk om deze bedreigde soorten te beschermen”, aldus Khattabi.

Belgen al eerder klaar met jachttrofeeën

Deze keuze sluit aan bij de 91 procent van de Belgen die tegen de trofeejacht is en de 88 procent die voorstander is van een verbod op de invoer van jachttrofeeën. Dit was in 2020 gemeten door middel van een Ipsos-enquête van Humane Society International.

Trofeejacht
België verbiedt import van jachttrofeeën | Foto: publiek domein

Ruud Tombrock, uitvoerend directeur van deze organisatie, is daarom erg blij met het nieuws.

“Het Belgische parlement schreef vandaag geschiedenis voor dieren en illustreert hiermee zijn aanhoudende en principiële standpunt tegen het zinloos doden van bedreigde wilde dieren.”

Leider in beschermen van biodiversiteit

“Met deze beslissing positioneert België zich als leider in de bescherming van biodiversiteit en bedreigde diersoorten. We geloven dat andere Europese landen ook klaar zijn om dit voorbeeld te volgen en een krachtig standpunt in te nemen tegen de jacht op trofeeën door de invoer van dergelijke souvenirs te verbieden”, zo hoopt Tombrock.

Er moet nog wel één ding gebeuren voordat deze wet officieel van kracht gaat. Belgische wetgeving moet namelijk eerst koninklijk worden bekrachtigd en afgekondigd. De tekst wordt dan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en treedt daarna pas officieel in werking.

Bron:

#GNvdD: België zet een punt achter trofeejacht

#GNvdD: Costa Rica verbiedt import jachttrofeeën

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk