Costa Rica heeft de import van en de handel in jachttrofeeën verboden. Het parlement stemde vorige week vóór de aanpassing van de wetgeving betreffende in het wild levende dieren. Hiermee wordt Costa Rica één van de weinige landen ter wereld met een dergelijk verbod.

jachttrofeeën
Costa Rica verbiedt import jachttrofeeën | Foto: Pixabay

Met dit besluit maakt Costa Rica een ethische keuze en wil een voorbeeld stellen tegenover andere landen. De plezierjacht is in Costa Rica sinds 2012 verboden. Het Centraal-Amerikaanse land vindt het belangrijk om op geen enkele manier bij te dragen aan de jacht op of de handel in wilde dieren. Paola Vega, voorzitter van de commissie van Milieu van het parlement van Costa Rica:

“Costa Rica is pionier in het verbieden van de plezierjacht, met de wetswijziging van 2012. We moeten consistent zijn en dus ook de import en handel in jachttrofeeën verbieden.”

Parlementslid José María Villalta:

“Ik denk niet dat veel Costa Ricanen op neushoorns jagen in Afrika… het belangrijkste is het signaal dat het land op wereldniveau afgeeft, om de wetgeving te versterken om nultolerantie te creëren tegenover de jacht.”

Volgens Bernardo Aguilar, van natuurbeschermingsorganisatie Fundación Neotrópica, zet Costa Rica zich veelvuldig in om wilde dieren die uit hun natuurlijke habitat zijn gehaald in beslag te nemen op vliegvelden. Onder de veelvuldig aangetroffen dierensoorten bevinden zich amfibieën, vooral kikkers, en insecten, in het bijzonder vlinders.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer