Afgelopen week vond volgens traditie de jaarlijkse Trenca dels Perolers (rattenstrijd) plaats, waarbij er met dode ratten wordt gegooid. Het evenement vond plaats in de Spaanse gemeente El Puig in Valencia. Volgens een Spaanse dierenwelzijnsorganisatie wordt het hoog tijd om de ratten te vervangen met een rubberen versie. Bovendien staat deze traditie haaks op de recent ingevoerde nationale dierenwelzijnswet.

Dode ratten
Dorpsfeest met dode ratten in Valencia, Spanje | Foto: screenshot video

Elk jaar in januari wordt ter ere van Sant Pere een rattenstrijd gehouden in de Spaanse gemeente El Puig. Bij dit controversiële feest worden echte ratten gebruikt. Deze worden voorafgaand aan het evenement gedood. Tijdens de viering wordt een piñata -gevuld met de dode ratten- opgehangen in het openbaar, waarna er met een stok tegenaan wordt geslagen. Vervolgens slingeren de ratten de piñata uit en vallen over het publiek heen. Lachend, gierend en brullend gooien deelnemers de ratten naar elkaar. Dit alles gebeurt ook in het bijzijn van kinderen. Deze leren op jonge leeftijd respectloos om te gaan met dieren. Bovendien wordt de aanwezigheid van kinderen door velen gezien als een vorm van kindermishandeling.

Dode ratten

Dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis eist een hervorming van de Trenca dels Perolers: het gebruik van echte dode ratten bij deze festiviteiten is onnodig dierenleed. De organisatie stelt daarom voor om voortaan rubberen ratten te gebruiken. Dit alternatief is naar voorbeeld van voorgaande tradities waarbij dieren zijn vervangen door een rubberen versie ter bescherming van het welzijn van dieren. Zo heeft in 2022 de gemeente Lekeitio gekozen voor rubberen ganzen bij een 300 jaar oude traditie, waarbij voorheen ook levende dieren werden gebruikt. Bij deze viering hingen jongeren aan de nek van een gans, totdat deze brak. AnimaNaturalis:

“Daarom hebben we de gemeenteraad gevraagd deze activiteit te hervormen om daarmee onnodige mishandeling en minachting voor het dierenleven te voorkomen; deze activiteit is namelijk in strijd met de principes van de huidige dierenbeschermingswetten. Andere festiviteiten en tradities zijn al hervormd, aangezien tradities dat kunnen en zullen doen, en dus kunnen veranderen in tradities zonder wreedheid jegens dieren.”

 

Spaanse dierenwet

Tot slot, vorig jaar ging de nieuwe nationale dierenwet in werking. Sinds 2023 verbiedt het Wetboek van Strafrecht het doden van huisdieren en wilde dieren met uitzondering van specifiek beschreven omstandigheden. Het gooien van dode dieren als vermaak noemt AnimaNaturalis een vorm van normalisering van het leven van dieren op een feest van twijfelachtige legaliteit. Daarom dringt de organisatie er bij de gemeenteraad van El Puig op aan de viering van de rattenstrijd spoedig te hervormen.

Bron:

Grote zorgen om stierenfeesten in Valencia, Spanje

©AnimalsToday.nl Jennie Cools