Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) haalde vrijdag inspectierapporten en andere informatie offline. In deze documenten staan gegevens omtrent de behandeling van dieren in duizenden laboratoria, dierentuinen, hondenfokkers en andere faciliteiten die dieren houden.

USDA
Informatie over dieren die in gevangenschap worden gehouden, is niet meer inzichtelijk op de website van de USDA| Fotocredit: Jim Mullhaupt Flickr via Compfight cc

Dit besluit werd met verontwaardiging en onbegrip ontvangen door verschillende dierenwelzijnsorganisaties. De informatie op deze site wordt namelijk met regelmaat gebruikt als basis voor dierenwelzijnszaken.

Belangrijke informatie
Zo stond er ook informatie omtrent de behandeling van dieren in SeaWorld en het circus Ringling Bros, faciliteiten die bekend staan om hun slechte behandeling van dieren. Zonder onderzoeksrapporten wordt het een stuk lastiger om voor deze dieren te vechten. Ook stonden er verslagen van handhavingsacties tegen overtreders van de Animal Welfare Act, de enige wet in Amerika die de behandeling van dieren reguleert in faciliteiten, en de Horse Protection Act, die paarden beschermt tegen gruwelijke praktijken als “soring”, waarbij de dierenenkels worden besmeurd met bijtende chemische stoffen. Lees hiervoor ook het artikel ‘Trump laat paarden verder lijden‘.

Ontoegankelijke documenten
De USDA dier en plant gezondheidsinspectie noemde rechterlijke uitspraken en privacywetten als reden voor het besluit. Volgens hen zijn de documenten enkel nog beschikbaar via aanvragen voor vrijheid van informatie. Maar zulke aanvragen kunnen jaren duren, voordat ze zijn verwerkt.

Geschokte reacties
Katie Cleary, directeur van Peace 4 Animals reageerde geschokt op het nieuws. Zo stelde zij:

“Deze informatie is cruciaal voor het werk van dierenwelzijn waar we ons leven aan wijden en moet transparant en beschikbaar zijn voor het publiek, als we het welzijn van dieren willen verbeteren. Het is de taak van onze overheid om dergelijke noodzakelijke informatie beschikbaar te stellen met betrekking tot schendingen van dierenwelzijn, dierenmishandeling- en verwaarlozing en inspectierapporten.”

Bronnen: Washington Post, USDA, World Animal News ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen