Op zijn eerste dag als president van de Verenigde Staten heeft Donald Trump besloten om het wetsvoorstel dat de ernstige mishandeling van paarden tijdens het zogenaamde Soring moet verbieden in de wacht te zetten.

paarden
Trump laat paarden verder lijden | Foto: Pixabay

Soring is het opzettelijke toebrengen van pijn aan de benen of hoeven van een paard om het dier zo te dwingen een kunstmatige, overdreven gang uit te voeren. Hiervoor worden bijtende en blaarvormende chemicaliën gebruikt, zoals mosterdolie, diesel en kerosine. Door de pijn die hierdoor ontstaat lijdt het paard extreem.

Wetsvoorstel
De wet was in de laatste dagen van President Obama afgerond maar president Trump heeft besloten het wetsvoorstel met daarin alle nog niet eerder gepubliceerde regels tot nadere instructie te bevriezen.

Volgens de Humane Society of the United States had het Office of the Federal Register tijdig moeten publiceren nadat het ministerie van landbouw (USDA) het nieuwe beleid aankondigde op 13 januari. Waarom zij zo lang gewacht heeft de wijzigen in de wet definitief te maken blijft onduidelijk.

Het wetsvoorstel dat door het Amerikaanse ministerie van Landbouw werd afgekondigd is een vernieuwing van de al bestaande Horse Protection Act. Het ministerie is met dit voorstel gekomen, omdat zelfregulering binnen de paardensport compleet faalde. Soring is al sinds de jaren ’70 een misdrijf, maar trainers weten elke keer weer een maas in de wet te vinden, mede dankzij het corrupte systeem van zelfregulering.

Stacks
Om succesvol een einde te kunnen maken aan soring moeten de diskwalificatietermijnen voor de overtreder en het mishandelde paard worden uitgebreid, moet zelfregulering worden afgeschaft en mogen kettingen en ‘stacks’ niet meer worden gebruikt om de paarden een bepaalde houding te laten aannemen. Stacks zijn paardenschoenen die zwaar zijn en een dikke zool hebben zodat het paard ‘mooier’ gaat staan. Deze stacks kunnen worden vergeleken met het dragen van plateauzolen, niet goed voor je voeten. Daarnaast worden er ook nog allerlei voorwerpen tussen de stack en de hoef van het paard gestopt, hierdoor lijdt het paard nog meer pijn.

Tijdens een inspectie vorig jaar door het ministerie van Landbouw bleek dat zo’n 87,5 procent van de onderzochte paarden positief werden getest op soring. Een gigantisch percentage, maar het kan nog erger. Uit een undercoveractie van de Humane Society of the United States tijdens een paardentraining bleek zelfs dat 100 procent van de paarden onderdeel waren van de verschrikkelijke soring praktijken. Alle dieren werden positief getest op de chemicaliën die worden gebruikt bij soring. De Humane Society publiceerde op haar website honderden bewijsstukken waaruit soring blijkt.

Wayne Pacelle, CEO van de Humane Society of the United States schreef op zijn blog eerder:

“Er is geen twijfel dat de huidige regelgeving faalt om paarden te beschermen tegen schofterige eigenaren en trainers. Hun ontkenningen zijn hol en hun wreedheid is onweerlegbaar. Op dit punt in het debat heeft de Office of Management and Budget (de Obama Administration) de kans om een einde te maken aan dit gebroken systeem voordat President Obama het Witte Huis verlaat. Het gaat hier om een probleem waarbij bijna het hele Congres er van overtuigd is dat er hervormingen nodig zijn.”

Het wetsvoorstel zal door vele congresleden (zowel democraten als republikeinen) worden gesteund. Ook vele dierenorganisaties, politiebonden en kranten uit de staten Tennessee en Kentucky waar soring het meeste plaatsvindt scharen zich achter het voorstel.

Helaas is de wet door de nieuwe president Trump dus in de wacht gezet en blijven de paarden voorlopig slachtoffer van deze wreedheden.

Bron ©PiepVandaag.nl