Om automobilisten nogmaals en blijvend te wijzen op het gevaar voor honden die achtergelaten worden in een hete auto heeft de Dierenbescherming vandaag in Emmen een nieuw waarschuwingsbord gepresenteerd: ‘Op slot, hond eruit’. Geïnspireerd op de anti-diefstalcampagne wordt opgeroepen om je hond, net als andere waardevolle bezittingen, nooit in de auto achter te laten.

op slot, hond eruit
Auto op slot, hond eruit | Foto: Dierenbescherming

Tijdens de zomerse periode dit voorjaar bleek opnieuw dat mensen hun hond of andere huisdieren achterlieten in een hete auto. Zich niet bewust van de noodlottige gevolgen voor een hond wanneer de temperatuur in de auto snel oploopt. Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken al snel oververhit. Dit kan fataal aflopen. Ook bij auto’s die maar een beetje in de zon staan of met het raampje op een kier loert het risico van hittestress met de dood als gevolg. Volgens de dierenbescherming zijn er dit jaar in ieder geval al twee honden door overleden.

Blijven waarschuwen
Op tientallen plekken in Nederland en België werden ruiten van auto’s ingeslagen om honden te redden. Meerdere dierenorganisaties kwamen opnieuw met campagnes om duidelijk te maken dat je dieren (en mensen) nooit moet achterlaten in een hete auto. Toch lijkt de boodschap bij sommigen maar niet aan te komen, en dus het is nodig om te blijven waarschuwen.

op slot, hond eruit

Het waarschuwingsbord en de flyer-acties ‘Op slot, hond eruit’ van de Dierenbescherming sluiten goed bij aan bij het herhalen van de boodschap. Het bord zal tussen nu en volgend jaar zomer verspreid worden over 100 plaatsen in Nederland, zodat automobilisten er ter plekke nogmaals aan herinnerd worden nooit de hond achter te laten in een hete auto! Ook niet heel even, want wat voor ons ‘even’ lijkt kan voor een hond al fataal zijn.

Hoe voelt dat?
Bekijk hoe hoofdredacteur Karen Soeters van Animals Today zelf de proef op de som nam. Hoe voelt het eigenlijk in een hete auto? Nou zo:

Bronnen: AD, NOS, Nu.nl ©AnimalsToday Bart van Riel