Een familie in het Noord-Ierse Coleraine kreeg vorige week een vreselijke schok te verwerken. Shetlandpony Maisie lag in een plas bloed in de wei naast het huis. Een vossenjager had het paardje doodgeschoten.

doodgeschoten
Pony doodgeschoten door vossenjager | Foto: publiek domein (niet de gedode pony)

Pony Bluebell en haar 1,5 jaar oude jong Maisie stonden zoals gebruikelijk in de wei naast het huis van de familie Burns. Vorige week troffen twee dochters van het gezin hun geliefde Maisie in de wei aan, liggend in een plas bloed. Ze hadden vanuit het huis het veulen zien liggen, maar dachten dat het dier lag te slapen. Er klopte echter een man op de deur die aangaf dat hij in de vroege ochtend op vossenjacht was geweest en de pony had doodgeschoten. Hij liet zijn contactgegevens achter en zou zelf de politie inlichten. Moeder Rhonda:

“Mijn dochter belde me op en was helemaal overstuur. Het enige dat ik uit haar verhaal op kon maken waren de woorden ‘beschoten’ en ‘dood’. Ik begreep eerst niet wie of wat er beschoten en dood was. Toen ik thuis kwam zag ik de grote hoeveelheid bloed. Maisies moeder Bluebell stond te trillen van angst en duwde steeds met haar neus tegen haar veulen. Ze zat onder Maisies bloed en probeerde wanhopig een reactie uit te lokken.”

Verontrustend
Het gezin met zes kinderen is vreselijk verdrietig en boos. Ook zijn ze erg geschrokken van het voorval dat vlak naast hun huis plaatsvond en hebben contact gehad met de politie. Rhonda:

“Ik heb nog vier dochters thuis, van 10, 14, 19 en 21 en zij waren hier getuige van. Ze waren dol op die pony. Ik weet nog niet hoe ze hier overheen moeten komen en ben blij dat mijn kinderen ongedeerd zijn. Het is heel verontrustend dat dit slechts 27 meter van ons huis af gebeurde. Mijn 14-jarige dochter vraagt me steeds, ‘mama, zijn we wel veilig?”

vossenjager
Foto: © Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Bang
Rhonda’s kinderen zijn bang om naar buiten te gaan. In de velden bij hun huis hebben ze een paar keer jagers gezien die lampen gebruiken om op vossen te jagen. Het felle licht verblindt de dieren, waardoor ze makkelijker kunnen worden afgeschoten. Rhonda:

“Uit deze tragedie blijkt dat het helemaal niet veilig is en het slechts een kwestie van tijd was voor zoiets als dit zou gebeuren. Iemand die een paardje aanziet voor een klein dier is niet in staat om een wapen te hanteren. Het maakt me erg boos, maar ook bang voor wat er kan gebeuren. Deze mensen struinen over het platteland zonder zich iets van de wet aan te trekken en mogen gewoon in de buurt van huizen jagen.”

Huisdier
Shetlander Bluebell woont sinds twee jaar bij het gezin Burns, om de jongste dochter voor haar angst van paarden af te helpen. Het was een geweldige verrassing toen Bluebell zwanger bleek te zijn van Maisie:

“Maisie was een huisdier. Ze was nog maar anderhalf jaar oud en soms kwam ik thuis en trof ik haar in de woonkamer aan op de bank. De meisjes zijn hartstikke gek op hun dieren. Dit is zo’n wrede manier voor een pony om gedood te worden.”

De politie onderzoekt de zaak.

Bron: Belfast Telegraph ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde