In de Belgische kustplaats Oostende in West-Vlaanderen gaan deze zomer speciale ‘Hittebrigades’ eropuit. Zij gaan op zoek naar dieren die zijn achtergelaten in geparkeerde voertuigen.

Hittebrigade
Het is onverantwoord op warme dagen je hond of ander huisdier in de auto achter te laten. De Belgische hittebrigade gaat in Oostende controleren op honden in geparkeerde auto’s | Photo Credit: Lupo Manaro Flickr via Compfight cc

Net als in Nederland verschijnen ook in België voortdurend nieuwsberichten over dieren die zijn achtergelaten in geparkeerde oververhitte auto’s. Zoals afgelopen week in Geel waar een Mechelse herder is overleden nadat de politie hem uit de snikhete kofferbak van een auto had bevrijd. Het dier had er twee uur doorgebracht. De dierenarts kon de hond niet meer redden.

Voorzitter Fabrice Goffin:

“In haar voortdurende strijd om het welzijn van dieren te verbeteren heeft het Blauwe Kruis in Oostende een ‘hittebrigade’ van dierenvrijwilligers in het leven geroepen. Gesteund door het kabinet van Schepen voor Dierenwelzijn Tom Germontpré en alle medewerkers van de stad Oostende, zal deze zomer extra aandacht hieraan worden besteed.”

Vanaf juli gaat de brigade erop toezien dat er geen dieren meer worden achtergelaten in auto’s. Mocht een dier worden aangetroffen dan zal de politie worden gebeld, maar als het dier in acute nood is, zal de brigade zelf optreden.

De hittebrigade zegt geïnspireerd door campagnes in Nederland en Groot- Brittannie, als ‘Stop je hond niet in de oven’ en ‘Don’t cook your dog’. Het Blauwe Kruis hoopt dat na Oostende andere gemeenten gaan volgen.

Ook bij Animals Today blijven er berichten binnen komen van honden die in de auto zijn achtergelaten.

Animals Today voert al lang actie om mensen bewust te maken geen dieren in de auto achter te laten bij warm weer. Zo ging hoofdredacteur Karen Soeters een experiment aan om te zien hoe lang zij het uit zou houden in een hete auto. De temperatuur in de auto liep na slechts enkele minuten zo hoog op dat het niet uit te houden was. Na enige tijd trok dierenarts Piet Hellemans de stekker eruit: het was te gevaarlijk voor Karen om in de auto te blijven zitten. Bekijk de reportage van dit experiment hieronder:

Je hond achterlaten in de auto? Zo voelt dat! from AnimalsToday.nl on Vimeo.

Laten we hopen dat de hittebrigade weer een extra voorbeeld is voor mensen om geen dieren in de auto achter te laten.

Bron: HLN ©Animals Today