De zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) is bezig met een opmars in Europa. In Azië worden nieuwe gevallen van het virus gevonden, maar ook in Europa stijgt het aantal besmettingen flink.

opmars in Europa
Afrikaanse varkenspest maakt opmars in Europa | Foto: House of Animals

AVP is een besmettelijk virus dat vooral voorkomt bij varkens en wilde zwijnen. Dit is ongevaarlijk voor mensen, maar bij varkens kan dit leiden tot een sterftepercentage van 100 procent. Na de constatering van symptomen leven de dieren vaak niet langer dan vier tot zeven dagen.

Opmars in Europa

Varkenshouderijen willen snel handelen om dit virus de kop in te drukken, maar helaas is de toegepaste methode hiervoor het preventief doden van varkens. Wanneer AVP ontdekt wordt op een veehouderij, worden álle dieren gedood, ongeacht of ze gezond of ziek zijn.

Dit was vorige week nog in Hong Kong het geval, waar bijna 5600 varkens het leven moesten laten door deze praktijken. Wereldwijd zijn er al miljoenen varkens preventief gedood vanwege dit virus.

De Afrikaanse varkenspest loert op Europa

Virus wedergekeerd in Duitsland

Vorige maand leek het beter te gaan met de besmettingen in Europa. Duitsland had in oktober zelfs een maand waarin het geen nieuwe besmettingen waarnam, maar inmiddels is dit compleet omgeslagen en maakt het virus een opmars in Europa.

Sinds de eerste nieuwe besmetting – die op 25 oktober geconstateerd werd in Duitsland – zijn er al bijna 5.600 besmettingen bij gekomen. Het gaat in een rap tempo, en dat is niet alleen te zien bij onze oosterburen.

Varkenspest Italië: 10 geredde varkens gedood door autoriteiten

Grote aantallen in Europa

Het aantal AVP-gevallen is in heel Europa fors hoger dan in heel 2022. In dat jaar was AVP vastgesteld bij 370 tamme varkens en 4.945 wilde zwijnen, en dat is minder dan in 2023. Het jaar is nog niet voorbij, en er zijn nu al 4.068 tamme varkens en 6.620 wilde zwijnen besmet. Pigbusiness brengt de rest van de aantallen in Europa goed in beeld:

“De meeste AVP-gevallen bij tamme varkens waren tot begin november dit jaar in Bosnië en Herzegovina (1.405), Kroatië (1.087), Servië (762) en Roemenië (695). De meeste met AVP besmette wilde zwijnen werden in de eerste 10 maanden van dit jaar aangetroffen in: Polen (2.328), Duitsland (843), Italië (840, exclusief Sardinië), Letland (612) en Slowakije (507).”

Ondanks de opmars in Europa, komt – volgens de NVWA – de Afrikaanse varkenspest nu nog niet voor in Nederland. Maar omdat het wel steeds vaker voorkomt in onze buurlanden, heerst er een groot risico dat Afrikaanse varkenspest binnenkort ook hier opduikt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk