De fuut (Podiceps cristatus) is in Nieuw-Zeeland met grote voorsprong op andere soorten verkozen tot Bird of the Century, vertaald vogel van de eeuw. Deze opvallende watervogel met scherpe snavel, roodbruine ogen, kuifjes en bruin getinte wangveren die hij kan uitzetten, liet unieke en bedreigde soorten als de kiwi en de kākāpō ver achter zich. Maar de fuut kreeg een duwtje in de rug.

Fuut massaal gekozen tot 'Bird of the Century' in Nieuw-Zeeland
Fuut massaal gekozen tot ‘Bird of the Century’ in Nieuw-Zeeland | Foto: JJ Harrison via Wikipedia CC BY-SA 4.0

Iedere vogel verdient het om een keer verkozen te worden. En dat is de fuut overkomen, die hier algemeen voorkomt, maar niet in Nieuw-Zeeland, waar naar schatting 1000 individuen leven. Dat deel van de wereld is echter meer bekend van vogels als de bedreigde kiwi en de kākāpō. Die soorten kennen veel liefhebbers, maar de liefde van de Brits-Amerikaanse acteur, schrijver, komediant en tv-presentator John Oliver voor futen deed het ‘m. Hij startte op tv een ware verkiezingscampagne:

“Er zijn zoveel leuke weetjes over, zoals het feit dat ze erom bekend staan dat ze hun baby’s op hun rug dragen… wat schattig is. Beide ouders broeden de eieren uit en zorgen voor de kuikens – ze geven elkaar de ruimte om samen te ouderen. Ze verstikken elkaar niet.”

.

Fuut met jongen op de rug
Fuut met jongen op de rug | Foto: Corine Bliek/flickr CC BY-NC 2.0

Aardverschuiving

Ook roemde Oliver hun elegante paringsdans en dat hij zou willen dat zijn gekozen vogel ‘de grootste aardverschuiving in de geschiedenis van de wedstrijd’ zou zijn. Een wedstrijd die hij pittoresk noemde, waarvan het jammer is dat ze niet in de VS voorkomen

fuut
Fuut | Foto: publiek domein

Wat begon als een grap leverde wereldwijd een slordige 700.000 stemmen op uit 195 landen. Er werd zelfs ‘verkiezingsfraude’ gepleegd, want iemand uit de Amerikaanse staat Pennsylvania stemde 3403 keer voor de fuut, eenmaal per drie seconden gedurende bijna 3 uur. Deze en nog een flink aantal ongeldige deelnames zijn eruit gefilterd, waarna 350.000 geldige stemmen overbleven. Een klacht is dat het systeeem op deze wijze gekaapt kon worden, maar er zijn ook veel mensen die er de grap van inzien.

kea
De kea is net als de kākāpō een lokaal voorkomende reuzenparkiet | Foto: publiek domein

Fuut massaal gekozen

Met een dikke voorsprong heeft de fuut alsnog gewonnen, met 290.374 fans, tegen 12.904 voor de bruine kiwi op het Noordereiland, 12.060 voor de kea en 10.889 voor de geliefde kākāpō, die daarmee net het brons misliep. Dit waren de overige uitslagen, allen alleen lokaal of regionaal voorkomende vogels:

De vogel van de eeuw ligt overigens niet voor nog eens 76 jaar vast. The Bird of the Century is een jaarlijks terugkerende verkiezing, zoals wij de vogel van het jaar kennen. Dat is nog even de scholekster (2023).

Bron:

Op zoek naar genetische variatie ernstig bedreigde Kākāpō

©AnimalsToday.nl BVR