Op 11 september jl. werd Daniela Moreno aanhoudend lastiggevallen door een groep Japanse nationalisten terwijl ze foto’s maakte van de baai in Taiji waar elk jaar grote groepen dolfijnen worden bijeengedreven en geslacht. Het Dolphin Project werd in gang gezet door Ric O’Barry en kreeg een enorme internationale steun nadat de documentaire The Cove deze wandaden aan het licht bracht voor een groot publiek. De lokale vissers zijn daar niet blij mee en proberen de activisten stelselmatig te intimideren. Dit is helaas slechts een van de vele voorvallen.

japanse nationalisten
Een Japanse nationalist haalt brutaal uit naar Morean |Foto: The Dolphin Project

De lokale politie adviseerde Moreno om niet uit de auto te komen en hield de kwade nationalisten een uur lang op veilige afstand. Op een bepaald moment slaagde een van de nationalisten erin de auto van Moreno te openen, sloeg op de auto en riep “Yankee, get out!”. In het begin droegen ze zelfs geen maskers, maar dat veranderde al snel wanneer ze beseften dat hun daden live werden uitgezonden.

Hoewel de politie de schijn wekt de activisten te beschermen, blijken ze erg partijdig. Stalking is illegaal in Japan, evenals het maken van obscene gebaren, en toch werden de belagers niet gearresteerd en bleek de politie niet bereid om haar veiligheid tot aan het hotel te garanderen toen ze haar maanden te vertrekken. Moreno heeft een visum voor haar verblijf en bleef gedurende het hele incident beheerst. Gelukkig bleef ze ongedeerd en kan ze haar werk voor de dolfijnen verderzetten. Moreno dient klacht in tegen haar belagers.

Ric O’Barry spreekt zich sterk uit over het incident:

“Als inwoner van de Verenigde Staten heeft ze het recht zich daar te begeven en stalken is een ernstige misdaad in Japan. We vragen ons af waarom de politie dit ongestoord toelaat”

Eind juni was Ric O’Barry nog te gast bij PiepVandaag.nl voor een interview over de problemen van dolfijnen in gevangenschap en de oplossingen daarvoor.

Volg het Dolphin Project op facebook.

Bronnen: Dolphin ProjectVerzamelpunt Acties Tegen Dierenleed ©PiepVandaag.nl Bram Vogels