Zaterdag 14 november zal er een actie gehouden worden om Haarlem bewuster te maken van het dierenleed achter bont. De actie wordt georganiseerd door Stichting Stop Dierenleed Nederland op het Proveniersplein in het centrum van Haarlem. De organisatie hoopt dat de actie meer aandacht zal creëren voor de vele dierlijke slachtoffers in de bontindustrie. In een tijd waarin er zoveel duurzame alternatieven zijn is het gruwelijk om nog steeds te kiezen voor de vacht van gemartelde dieren.

Haarlem
Foto via Stichting Stop Dierenleed Nederland

In het najaar, zodra de winterjassen weer uit de kasten worden gehaald en in de winkels hangen, start Stichting Stop Dierenleed Nederland met haar maandelijkse acties tegen bont. Elke maand doet de stichting een andere stad aan, om de inwoners en het winkelend publiek aldaar te informeren over het dierenleed wat schuil gaat achter een bontkraag.

Woordvoerder Ron Visser:

“Nog altijd zijn er veel merken die jassen met echte bontkragen verkopen. Ook bontkragen van nep-bont zijn niet altijd nep, maar bevatten haren van bijvoorbeeld konijnen, katten en honden. Dieren die wij nota bene als huisdieren houden, kunnen dus zomaar verwerkt zitten in een bontkraag. Ondanks dat uit recent onderzoek blijkt dat de meerderheid van de bevolking tegen bont is, is het veelvuldig te zien op straat”.

Visser merkt op dat veel consumenten zich niet voldoende bewust zijn van het dierenleed achter het product dat ze kopen:

“De consument wordt ernstig misleid door de bontindustrie. Veel mensen kopen het omdat ze het mooi vinden, maar vaak hebben zij geen enkel idee van het dierenleed en de fokprogramma’s die hier achter schuil gaan. Het meeste bont in de Nederlandse winkels is afkomstig uit China waar wasberen, nertsen, konijnen, maar ook honden en katten, onder verschrikkelijke omstandigheden worden gefokt en gruwelijk gedood worden voor hun vacht. Dieren worden vergast, doodgeslagen, doodgetrapt of zelfs levend gevild om te eindigen als bontkraag. Ook in Nederland zijn er fokkerijen waar misstanden plaatsvinden, ondanks dat men de consument graag anders doet laten geloven.”

Zaterdag 14 november 2015
Proveniersplein, Haarlem
Van 13:00 tot 17:00 uur

Meer informatie over deze en meer bontacties kunt u verkrijgen op de website van Stichting Stop Dierenleed Nederland.

Persbericht Stichting Stop Dierenleed Nederland