Dierenrechtenactivisten in het Verenigd Koninkrijk hebben vrijdagnacht 9.000 fazanten vrijgelaten. De dieren zijn opgefokt op een boerderij en waren bestemd voor de jacht. De actie is onderdeel van een campagne om een einde te maken aan de jacht, ‘boerderij voor boerderij, jachtpartij voor jachtpartij’.

fazanten vrijgelaten
Dierenrechtenactivisten hebben 9.000 fazanten vrijgelaten, die bestemd waren voor de jacht | © Bert Kaufmann on Foter.com / CC BY-NC

Een boerderij in het Engelse Mildenhall, in het graafschap Suffolk, was in de nacht van vrijdag op zaterdag het doelwit van het Animal Liberation Front (ALF). De activisten braken in bij Heath Hatcheries en bevrijdden 9.000 fazanten. Zij plaatsten een video van de vrijlating op de Facebookpagina Stop the Cull, een actiegroep die zich inzet voor de bescherming van dassen. In een verklaring geeft ALF aan dat de activisten 45 kooien openden door bij elk een paneel te verwijderen. In elke kooi zaten zo’n 200 vogels.

“We maakten een pad vrij zodat de vogels naar het bos konden rennen, in plaats van naar de weg. Om ze die kant op te lokken hebben we graan gestrooid.”

Beelden van de vrijlating zijn te bekijken op de Facebookpagina van Stop the Cull:

Britse activisten zijn de laatst tijd druk bezig met het dwarsbomen van de Britse jachtindustrie. Onlangs werden ook 1.000 fazanten vrijgelaten in het graafschap Cornwall en 5.000 in Wiltshire.

De jagersvereniging British Association of Shooting and Conservation (BASC) is niet te spreken over de vrijlatingsacties. Zij wijst erop dat het afschieten van dieren de Britse economie ruim 2,3 miljard euro per jaar oplevert. Ook de Countryside Alliance, een pro-jachtorganisatie die zich bezighoudt met plattelandszaken, is zeer ontstemd. Men beschouwt de vrijlating van de fazanten als ‘zinloos vandalisme’ en geeft aan dat vele losgelaten dieren het niet zullen redden in het wild. Die kans bestaat, maar de stelling is ook opmerkelijk te noemen, aangezien de fazanten juist gefokt worden door de jachtindustrie. Het doel is ze na de zomer los te laten op landgoederen en ze daarna af te schieten tijdens het jachtseizoen, van oktober tot februari.

Miljoenen kuikens op transport

Naar schatting worden jaarlijks zo’n 30 miljoen gekweekte fazanten en 6 miljoen patrijzen vrijgelaten in het Britse landschap, met als doel te worden afgeschoten door jagers die dit beschouwen als een sport. (Verrassend: zolang fazanten gekweekt worden, zijn ze wettelijk gezien ‘levende have’. Zodra men ze loslaat om als schietschijf te dienen, worden ze ineens beschouwd als wilde vogels.) Een deel van dit enorme aantal vogels wordt uitgebroed in Frankrijk. Vorig jaar berichtte Animals Today dat verschillende ferry-maatschappijen weigerden de kuikens, die onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt, te vervoeren naar het Verenigd Koninkrijk.

#GNvdD: Ferrymaatschappijen mogen vogels voor jacht weigeren

De fokkerijen waren daardoor genoodzaakt een ander transportmiddel te vinden. Momenteel vervoeren de treinen via de Eurotunnel de miljoenen kuikens; dit berichtte The Times afgelopen weekend. Dierenwelzijnsgroeperingen, gesteund door Chris Packham van BBC Springwatch en actrice Joanna Lumley, roepen de Eurotunnel op het vervoer van Calais naar Folkestone te stoppen.

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde