In Saksen-Anhalt (Duitsland) brandden op Eerste Paasdag twee stallen af met duizenden varkens. De oorzaak van de stalbrand is onduidelijk. In de megastal zijn tot 75.000 varkens gehuisvest, aldus de Augsburger Allgemeine.

Saksen-Anhalt
Een enorm complex van aaneengesloten varkensstallen | Foto: screenshot video WOTAN 18/YouTube

Rond 2.000 biggen stierven op Paaszondag tijdens de brand op een varkensbedrijf in Saksen-Anhalt. Het is onduidelijk of de dieren in de varkensfabriek in Klein Wanzleben bij bewustzijn verbrandden, of eerst gestikt zijn door de gassen, aldus een politiewoordvoerder uit Börde. Vanwege het vuur zou het niet mogelijk zijn geweest om de varkens uit de vlammen te redden.

Meer dan 100 brandweerlieden probeerden het vuur sinds de ochtend te doven, met inzet van 28 brandweerwagens. Pas in de middag hadden ze de situatie onder controle. Tijdens de nacht moest gewaakt worden om te voorkomen dat gloeiende resten weer oplaaiden. Er waren camera’s om de gebeurtenissen in de stallen te observeren.

Onderstaande beelden van de brand verschenen op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=k5Y6alNZq0M

Te gevaarlijk

Het is onduidelijk of de oorzaak van de brand een technisch defect of een menselijke fout was. Op z’n vroegst dinsdag konden brandweerkorpsen terugkeren naar de volledig uitgebrande stallen. Tot die tijd zou het te gevaarlijk zijn.

De varkensfabriek bestaat uit meerdere aaneengesloten stallen, in een complex voor 45.000 tot zo’n 70.000 dieren, aldus een vertegenwoordiger van het plaatselijke veterinaire bureau. De Augsburger Allgemeine spreekt van 75.000 varkens maximaal.

Er bevinden zich mestvarkens, gelten (vrouwtjesvarken dat voor het eerst drachtig is), zeugen en biggen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel