Oud-Alblas wordt sinds twee weken opgeschrikt door een dierenbeul die het gemunt heeft op zwanen. Op verschillende locaties in Oud-Alblas, Groot-Ammers en Lexmond zijn in 17 dagen totaal al 31 dode zwanen aangetroffen. De politie is een onderzoek gestart, maar tast nog in het duister over wie de dader is en waarom deze de dieren heeft gedood.

31 zwanen
In Oud-Alblas zijn al zeker 31 zwanen gedood | ©Angelique Lagarde/Animals Today

Gruwelijk mishandeld

De gevonden zwanen zijn vaak gruwelijk mishandeld. Bij een aantal zwanen was de borst helemaal weggesneden. Andere zwanen hadden een gebroken nek, schotwonden of steekwonden. Omdat zwanen beschermde dieren zijn die niet zomaar gedood mogen worden, heeft de dierenambulance melding gedaan bij de politie.

Het AD maakte er deze video over.

Spoor van dode zwanen

De dierenbeul heeft inmiddels een spoor van dode zwanen achter zich gelaten. Het begon allemaal eind februari van dit jaar. Toen werden in Oud-Alblas en Lexmond totaal 9 dode zwanen in het water aangetroffen, die allemaal een onnatuurlijke dood waren gestorven. Begin maart werd een dode zwaan gevonden bij Groot-Ammers. Röntgenfoto’s wezen uit dat het dier was neergestoken. Niet lang daarna werden wel 10 dode zwanen aangetroffen langs de Heiweg, de Zijdeweg en de Geerweg in Oud-Alblas:

Weer verminkte dode zwanen aangetroffen in Oud-Alblas

En op 15 maart werd de 27e dode zwaan gevonden bij de Noordzijde in Oud-Alblas. Hoe het dier werd aangetroffen, meldt de politie niet.

Raadsel

Het is niet de eerste keer dat er zwanen worden mishandeld en gedood in Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. Ook in 2011, 2013, 2017 en 2018 kwamen er bij de dierenambulances meldingen binnen over gedode zwanen. Voor zover bekend zijn er nooit daders voor opgepakt.

De hulpverleners staan voor een raadsel. Gerrit de Boom van de dierenambulance Vianen en omstreken zegt:

“Het is echt heel triest dat er in zo’n korte tijd zoveel dode vogels gevonden worden in dit gebied. De dode vogels maken veel los bij mensen. Maar wie erachter zit blijft de grote vraag.”

Stroperij

Jagers hebben gezegd dat zij niet geloven dat de zwanen door jagers zijn gedood. Een reden hiervoor zou zijn dat jagers een gedood dier nooit zo zouden achterlaten. Ook moeten jagers zich houden aan de regels die gelden voor zwanenjacht, zoals het hebben van een vergunning. En lucratief is het ook niet, omdat er geen vraag is naar zwanenvlees.

Toch vermoedt de Dierenbescherming dat het het werk geweest is van stropers, omdat bij de meeste dieren de borst eruit was gesneden. Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming:

“Als je ziet dat alleen de borst eruit gehaald wordt, dan kan je ervan uitgaan dat het gaat om mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Het schijnt het lekkerste stukje vlees van de zwaan te zijn.”

Niet alleen in Nederland worden de laatste tijd zwanen gedood. Ook in Aberdeen, Schotland zijn afgelopen week dode zwanen gevonden. Omdat lichaamsdelen waren weggesneden, vermoedt de Schotse dierenbescherming (SPCA) dat het de dader ging om het vlees.

31 zwanen
©Angelique Lagarde/Animals Today

Onderzoek

De zwanenmoorden worden inmiddels door verschillende instanties hoog opgevat. Naast de politie zijn ook de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid en de Milieudienst ermee bezig. Daarnaast heeft de Statenfractie van de Partij voor de Dieren Zuid Holland vragen gesteld.

Fractievoorzitter Carla van Viegen laat in een persbericht weten:

“We willen dat het provinciebestuur deze overtreding van de provinciale regels en dit dierenleed serieus neemt en samen met de politie alles in het werk stelt om de daders te vinden. Mochten de daders gevonden worden en een jachtakte hebben, dan zou deze direct ingenomen moeten worden.”

Getuigen

De politie roept mensen die meer informatie hebben op om zich te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel