Sea Shepherd, de organisatie die zich sterk inzet voor zeedieren, heeft tijdens een patrouille in de Golf van Biskaje een Franse trawler (vissersboot) gefilmd, die een dode dolfijn in haar netten had. Dit filmpje toont de verstrekkende gevolgen van visconsumptie voor het leven in de oceanen. Naar schatting sterven jaarlijks zeker 6.000 en mogelijk zelfs 10.000 dolfijnen als bijvangst in vissersnetten voor de Franse kust.

bijvangst
Duizenden dolfijnen sterven jaarlijks als bijvangst in vissersnetten voor de Franse kust | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Eind februari was een van de schepen van Sea Shepherd op een nachtelijke patrouille in de Franse wateren. Al sinds 11 februari voert de organisatie patrouilles uit langs de Frans Atlantische kust, om zo de visserij in de gaten te houden die verantwoordelijk is voor de dood van vele dolfijnen als bijvangst in de vissersnetten. Ze noemen deze campagne ‘Operation Dolphin ByCatch’.

In die bewuste nacht hebben ze beelden gemaakt van twee Franse trawlers bij de kust van Lacanau. De twee boten, Native 2 en La Roumasse, gebruikten een sleepnetmethode, waarbij een groot trechtervormig net tussen twee schepen door het water wordt getrokken. Ze visten in het voortplantingsgebied van de zeebaars, waar ook dolfijnen leven. De sleepnetmethode is berucht, omdat het niet-selectief is en daardoor zeer destructief voor alles wat er zwemt.

Bekijk hier het filmpje dat Sea Shepherd die nacht maakte:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Sea Shepherd volgde de vissersboten voor een aantal uur, maar de vissers hielden de dode dolfijn aan boord. Later in de nacht vond Sea Shepherd het drijvende lichaam van een andere, kleinere dolfijn. Deze haalden Shea Shepherd aan boord en constateerde sporen van netten en haken op het dode lichaam. Lamya Essemlali, directeur van Sea Shepherd Frankrijk:

“We brachten deze dolfijn aan land om zo aan mensen te laten zien wat er op zee gebeurt.”

Visconsumptie

Op het lichaam van de dolfijn wordt autopsie verricht door Pelagis Scientific Observatory.
Terwijl de trawlers verantwoordelijk zijn voor de dood van veel dolfijnen, komen ook bij andere vangstmethoden, zoals longlines en kieuwnetten – waar dagelijks soms wel 100 km net van wordt uitgezet, vele dolfijnen om. Essemlali:

“Maar weinig mensen leggen de link tussen hun visconsumptie en het feit dat we de zee aan het vernietigen zijn. Met een gebrek aan respect voor het leven in zee als geheel en zonder aandacht voor de generaties na ons.”

Onverklaarbaar veel dode dolfijnen op Franse stranden

Duizenden dolfijnen per jaar als bijvangst

Sea Shepherds ‘Operation Dolphin ByCatch’ heeft als doel de dood van vele dolfijnen voor de Atlantische kust zichtbaar te maken en zo druk uit te oefenen op de Franse overheid. Sea Shepherd wil dat er op alle commerciële vissersschepen toezichthouders komen, waarbij een accurate rapportage wordt vereist van de exacte aantallen van bijvangst. Verder pleit Sea Shepherd voor een stop op visserijpraktijken, die leiden tot de onnodige dood van duizenden dolfijnen per jaar als bijvangst. Alleen al aan de Franse kust vinden 6.000 dolfijnen de gruwelijke dood in vissersnetten. Volgens Pelagis Observatory in La Rochelle zou het zelfs kunnen gaan om 10.000 dolfijnen. Dit is meer dan de vreselijke bloedbaden in Denemarken (Faeröer eilanden) en Japan (Taiji Cove) opgeteld! De meeste dolfijnen sterven in de netten, of aan de wonden die door de vissers aan boord worden toegebracht.

bijvangst
©Sea Shepherd

Bronnen:

©Animals Today


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.