189 waarschuwingen en boetes voor slacht hoogzwangere koeien

Tussen januari en oktober heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) 189 waarschuwingen en boetes uitgedeeld voor het laten slachten van hoogzwangere koeien. Dit blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de toezichthouder.

hoogzwangere koeien

Drachtige koe | Foto: VirtualWolf/flickr

Zwangere koeien hebben, net als mensen, een draagtijd van negen maanden. In de twee laatste weken van de zwangerschap mogen de dieren niet meer worden geslacht. Echter gebeurt dit toch gemiddeld vier keer per week.

176 veehouderijen kregen van de NVWA een waarschuwing voor het laten slachten hoogzwangere koeien. Dertien bedrijven ontvingen een boete van 1.500 euro, omdat zij na een eerdere waarschuwing opnieuw hoogzwangere koeien lieten slachten.

Kalf stikt
De baarmoeder van de koe komt pas later in het slachtproces tevoorschijn, waardoor het ongeboren kalf stikt zodra de moeder wordt geslacht. De dode kalfjes worden apart gehouden, de NVWA doet onderzoek naar de draagtijd. Veehouderijen die drachtige koeien hebben laten slachten, zouden vaak verklaren dat ze niet wisten dat ze drachtig waren.

In 2017 kregen 194 veehouderijen waarschuwingen en boetes, zo blijkt uit cijfers van de toezichthouder.

Karen’s blog: Komt er een eind aan de slacht van hoogdrachtige dieren?

Bronnen:

©AimalsToday.nl Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Hoezo “waarschuwingen”? Als iemand per ongeluk 4 km. te had rijdt krijgt hij ook geen waarschuwing maar een boete. Deze bedrijven moeten meteen keihard aangepakt worden want het is helaas al zéér gebruikelijk in die verschrikkelijke intensieve vee-industrie dat talloze regels dagelijks massaal overtreden worden.
  En wat een flauwekul dat ze niet wisten dat de koeien zwanger waren. Ze zorgen toch zelf dat die koeien keer op keer zwanger gemaakt worden en dat wordt allemaal goed geregistreerd, dus er is geen enkel excuus.
  De NVWA moet sterk uitgebreid worden, veel meer macht krijgen en alle misstanden streng straffen.
  Aanpakken die lui!

  • Gelijk heb je Jeroen. Het is te walgelijk voor woorden.
   De reden waarom ik jaren geleden vegetarisch ben geworden is het enorme dierenleed.
   Wie wil daar nou nog aan mee werken. Zat alternatieven!
   Natuurlijk moet een boer weten dat de koe drachtig is. Zeker bij zo’n 8 maanden dan is het door
   een leek zelfs te zien. Ik ben ook voor een keiharde aanpak. Mochten de boeren weer gaan klagen
   dan raakt het misschien eens tijd dat ze in loondienst gaan werken. Dan bedoel ik boerderijen
   van de staat.

   • Nee, een leek kan absoluut niet zien of een koe 8 maand drachtig is, een boer, en zelfs een dierenarts kan dat nooit met zekerheid zeggen.
    En helaas, ook op boerenbedrijven van de overheid zullen dit soort dingen gebeuren.

  • Nee Jeroen, als je een boete krijgt voor 4 km te hard heb je op de teller al bijna 10 km te hard gereden.
   En nee, het is niet goed te praten als er BEWUST hoogdrachtige koeien geslacht worden, maar is dit ook zo ?
   – Het verplichte reduceren van de veestapel ivm fosfaatrechten zorgt er voor dat sommige boeren niet anders kunnen dan een drachtige koe te slachten
   – zoogkoeienhouders en sommige melkveehouders hebben een stier in de koppel lopen, en een stier houd geen registratie bij van dekkingen
   – ook dierenartsen die koeien scannen op drachtigheden kunnen zich een keer vergissen, en een koe per ongeluk gust verklaren
   – van importdieren is geen enkele status bekend, dus kunnen per ongeluk drachtig geslacht worden
   – noodslachtingen kunnen ook voorkomen bij hoogdrachtige koeien, enig alternatief is euthanaseren, dan sterft het kalf ook
   En vooral: aantallen lijken hoog, maar zijn “slechts” 0.03% van het aantal runderslachtingen in NL, wel HEEEL weinig dus.

Laat wat van je horen

*