Tussen januari en oktober heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) 189 waarschuwingen en boetes uitgedeeld voor het laten slachten van hoogzwangere koeien. Dit blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de toezichthouder.

hoogzwangere koeien
Drachtige koe | Foto: VirtualWolf/flickr

Zwangere koeien hebben, net als mensen, een draagtijd van negen maanden. In de twee laatste weken van de zwangerschap mogen de dieren niet meer worden geslacht. Echter gebeurt dit toch gemiddeld vier keer per week.

176 veehouderijen kregen van de NVWA een waarschuwing voor het laten slachten hoogzwangere koeien. Dertien bedrijven ontvingen een boete van 1.500 euro, omdat zij na een eerdere waarschuwing opnieuw hoogzwangere koeien lieten slachten.

Kalf stikt
De baarmoeder van de koe komt pas later in het slachtproces tevoorschijn, waardoor het ongeboren kalf stikt zodra de moeder wordt geslacht. De dode kalfjes worden apart gehouden, de NVWA doet onderzoek naar de draagtijd. Veehouderijen die drachtige koeien hebben laten slachten, zouden vaak verklaren dat ze niet wisten dat ze drachtig waren.

In 2017 kregen 194 veehouderijen waarschuwingen en boetes, zo blijkt uit cijfers van de toezichthouder.

Karen’s blog: Komt er een eind aan de slacht van hoogdrachtige dieren?

Bronnen:

©AimalsToday.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.