Maar liefst 1250 bizons zullen deze winter worden afgeschoten in Yellowstone National Park in de Amerikaanse staat Wyoming, met kleine gedeeltes in de aangrenzende staten Montana en Idaho. Dat staat beschreven in het Interagency Bison Management Plan.

bizons
1250 bizons in Yellowstone National Park worden deze winter gedood | Foto: docoverachiever/flickr

De bizon is het internationale zoogdier van de Verenigde Staten. Desondanks is de diersoort bijna uitgestorven geweest, omdat het dier extreem bejaagd werd eind 19e, begin 20e eeuw. De bizon werd geherintroduceerd in Yellowstone National Park, maar de populatie is nog lang niet wat het vroeger was.

Beperking aantallen
In het Interagency Bison Management Plan staat beschreven dat de populatie bizons in Yellowstone tot 3000 wordt beperkt, wat betekent dat honderden tot duizenden dieren kunnen worden afgemaakt. Sommige bizons zullen worden beschoten zodra ze de bescherming van het nationale park verlaten. Andere worden in kleine hokken gedreven en geslacht. Een aantal bizons zal worden verplaatst.

Angst voor onder veeboeren
De bizons worden afgemaakt, omdat er angst heerst onder boeren dat de dieren de ziekte ‘brucellose’ bij zich dragen, een infectieziekte bij zoogdieren. Brucellose is een zoönose, een ziekte die kan worden overgedragen van dier op mens. De ziekte, die ook wel Maltakoorts of ziekte van Bang genoemd wordt, veroorzaakt griepachtige verschijnselen en kan bij zwangere vrouwen een miskraam veroorzaken.

In 1917 werd Brucellose voor het eerst ontdekt bij de Yellowstone Buffalo-kudde. De dieren werden met de ziekte besmet door runderen uit de vee-industrie, die in het park mochten grazen en met de wilde buffels in aanraking kwamen.

De brucella-bacterie wordt door besmette dieren uitgescheiden in melk, urine, ontlasting en vruchtwater. Via voer en drinkwater komt de bacterie in de maag en de darmen, waar het in het bloed wordt opgenomen. De bacterie nestelt zich in de uier en de baarmoeder. De ziekte heeft een incubatieperiode van tien dagen tot enkele maanden.

Immuun
De Yellowstone buffalo ontwikkelde echter een natuurlijke immuniteit tegen Brucellose. De dieren in het nationale park lijden vrijwel nooit aan de besmettelijke ziekte. Miskramen, een van de symptomen van Brucellose, komt dan ook bijna nooit voor bij de bizons in Yellowstone.

Petitie tegen het doden van de bizons
Care2 is een petitie begonnen om het afschot van de 1250 bizons proberen tegen te gaan. De petitie is via deze link te ondertekenen.

Bronnen: Care2 Petitions, Buffalo Field Campaign ©Animals Today Monique van Dijk Armor