Meer dan 100 bange pangolins (schubdieren) en schildpadden zouden op een bus richting Vietnam zijn gezet, op weg naar een vreselijk lot, als ze niet net op tijd waren gered uit een kelder.

schubdier
Schubdier | Foto: elrina753/flickr

Medewerkers van Save Vietnam’s Wildlife (SVW), een reddingsorganisatie in Noord-Vietnam, hebben 32 bedreigde schubdieren en 69 schildpadden gered van handelaars. De dieren zaten verpakt in plastic zakken in een kelder. Van nature zijn pangolins schuwe dieren die zich opkrullen als ze bang zijn, maar tijdens het openmaken van de zakken ontspanden de dieren zich van opluchting.

De politie onderzoekt nog wie betrokken zijn bij het plan om de schubdieren en schildpadden in een bus te smokkelen, maar dierensmokkel is zo alledaags dat het lastig is om de schuldigen te pakken. Vooral pangolins zijn erg in het trek in het Verre Oosten, omdat hun schubben gebruikt wordt in traditionele medicijnen en hun vlees wordt gezien als delicatesse.

schubdieren
De schubben van pangolins worden gebruikt voor traditionele medicijnen | Foto: Linh Nguyen Ngoc Bao – MENTOR-POP/flickr

Meest bedreigde diersoort
In het wild is een jonge pangolin erg close met zijn moeder. Vaak rijden ze op haar rug of staart mee. Helaas worden er veel schubdierfamilies uit elkaar gehaald door de illegale handel. Het redden van deze dieren is belangrijk om de soort voort te laten bestaan; in de afgelopen tien jaar zijn er minstens een miljoen schubdieren verloren gegaan door de handel. Pangolins behoren tot de meest bedreigde diersoorten op aarde.

De in beslag genomen schubdieren en schildpadden zijn in transportboxen vervoerd naar een opvangcentrum waar ze kunnen aansterken, voordat ze uiteindelijk weer in het wild worden vrijgelaten. Een medewerker van Save Vietnam’s Wildlife:

“We hadden het geluk om er op tijd bij te zijn en we hebben alle pangolins binnen een paar uur naar het opvangcentrum kunnen brengen. Ze hebben het gelukkig allemaal gehaald.”

Bron: The Dodo ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen