In Mariahout in Noord-Brabant zijn begin april bijna 1000 varkens omgekomen door een nitrietvergiftiging. De dieren kregen vervuild drinkwater binnen door een storing in de luchtwasser. Het zogenaamde spuiwater van de luchtwasser vermengde zich met leidingwater.

nitrietvergiftiging
Foto credit: Compassion in World Farming via Compfight cc

De dieren stierven ruim een maand geleden, maar pas vorige week werd de ramp bekendgemaakt. De gemeente Laarbeek, waar Mariahout onder valt, heeft laten weten niet geïnformeerd te zijn over de kwestie en de zaak ook niet te kennen.

De gevolgen van problemen met luchtwasinstallaties zijn wel vaker noodlottig. Zo kwamen in 2013 bij een stalbrand veroorzaakt door een luchtwasinstallatie 5.500 varkens om het leven.

Veehouderijen zijn verplicht luchtwassers te gebruiken om de lucht uit de veestallen te zuiveren van ammoniak. In 2012 vonden twee honden, maar ook kikkers en andere amfibieën in Sint Anthonis de dood door sterk verontreinigd water. Het water bleek afkomstig uit een luchtwasser van een veehouderij. De boer had het water op zijn land geloosd en een deel ervan was in een sloot terechtgekomen. Water uit luchtwassers is zeer giftig, niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen.

Bron: Eindhovens Dagblad, 22/05/15 ©PiepVandaag.nl