Meer dan 120 grienden strandden vorige week aan de kust van de Chatham-eilanden, in Nieuw-Zeeland. Het overgrote deel was al dood toen men ze vond, de zwakke, nog levende dieren werden geëuthanaseerd.

walvissen
Meer dan 100 dode walvissen in Nieuw-Zeeland | Foto: Pixabay

97 grienden dood

De dieren spoelden volgens het Departement voor Natuurbehoud van Nieuw-Zeeland aan op een afgelegen eiland. Kort daarop werd de natuurbescherming gewaarschuwd voor de massale stranding. Door een stroomstoring duurde het lang voordat parkwachters naar de aangespoelde dieren konden. Op dat moment waren 97 grienden al dood. 28 grienden en drie dolfijnen werden later geëuthanaseerd. Later strandden nog twee dieren aan, ook deze werden geëuthanaseerd.

“Op het moment dat we aankwamen, leefden nog maar 26 walvissen. Ze waren erg zwak en werden geëuthanaseerd vanwege de ruwe zeeomstandigheden en de grote kans dat er witte haaien dicht bij de kust waren door de stranding”, zei biodiversiteitswachter Jemma Welch in een verklaring.

Vertegenwoordigers van de inheemse Hokotehi Moriori Trust en de Ngāti Mutunga o Wharekauri Iwi Trust voerden zondag een karakia uit. Dit is een inheems gebed om de geest van de walvissen te eren.

https://twitter.com/KbLeecaster/status/1332112875343720449

Verklaringen

Volgens het Nieuw-Zeelandse departement voor Natuurbehoud komen dit soort massale strandingen vaker voor op de Chatham-eilanden. Gemiddeld stranden elk jaar meer dan 300 dolfijnen en walvissen op de stranden van Nieuw-Zeeland. Het is nog onbekend waarom deze walvissen zo vaak aanspoelen. Verschillende aspecten dragen volgens het Departement voor Natuurbehoud mee: ziekte, navigatiefouten, de geografie, een snel dalend tij, achtervolging door een roofdier of extreem weer.

Wetenschappers stellen dat klimaatverandering ook een rol speelt. De opwarming van de oceaan dwingt de prooi van de walvis dichter naar de kust toe. Om te overleven volgen de walvissen hun prooi. Daardoor moeten ze nu in ondiepe wateren jagen. “De walvissen communiceren en vinden hun eten met echolocatie”, zegt dr. Andrew Brownlow, die veterinaire patholoog is. “Echolocatie in ondiep, modderig water is alsof je door een bos loopt op een mistige dag”, legt hij uit:

“Het is erg moeilijk om je te oriënteren en duidelijk te zien.”

Grienden

Grienden zijn kleine walvissen met een uitpuilend voorhoofd, een korte snuit en spitse flippers. De dieren zijn sociale wezens en leven in grote groepen, van tientallen tot zelfs duizenden soortgenoten. Daardoor spoelen ze ook regelmatig in groepen aan. Een triest jaar was 1918, toen stierven duizend dieren bij een stranding. Afgelopen september stierven al 450 grienden in Tasmanië, Australië. Volgens de inheemse stammen nemen de strandingen toe.

menopauze
Griend | Foto: AlexandreRoux01 Flickr via Compfight cc

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma