De Tweede Kamer lijkt morgen in te stemmen met een motie van CDA en PVV om olifant Buba, ondanks het verbod op wilde dieren in circussen, bij circus Freiwald te laten. De media hebben veelvuldig de familie Freiwald aan het woord gelaten maar nagelaten de gespecialiseerde opvang Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) in Frankrijk te belichten. Dit lijkt nu voor Buba heel slecht uit te pakken.

Daarom heeft House of Animals de oprichters van EHEES gevraagd wat meer te vertellen over de opvang en daar is een korte reportage van gemaakt. Bekijk het verhaal van Elephant Haven hieronder:
.

Elephant Haven is er klaar voor

Minister Schouten geeft aan dat Elephant Haven een geschikte opvang is voor olifant Buba. Het is de eerste opvang in Europa die gespecialiseerd is in circusolifanten. Het huidige gebied is bijna 29 hectare groot en EHEES gaat in de toekomst nog met 20 hectare uitbreiden.

Franse supermarkten bieden overschot groenten en fruit aan voor Buba
EHEES is nu 29 hectare groot en breidt in de toekomst verder uit met 20 hectare | Foto: screenshot video EHEES/House of Animals

EHEES is opgezet door Tony en Sofie, die samen ruim 20 jaar met olifanten gewerkt hebben in Belgische en Nederlandse dierentuinen. Tony heeft ook in Thailand ervaring opgedaan met Aziatische olifanten.

Franse supermarkten bieden overschot groenten en fruit aan voor Buba
Sofie en Tony hebben veel ervaring met olifanten en alle benodigde papieren voor de opvang van voormalige circusolifanten | Foto: EHEES

EHEES wil 6 tot 8 olifanten ruimte en rust aanbieden tot het einde van hun leven en heeft daarvoor alle vergunningen. Alvorens je in Frankrijk een dergelijke vergunning krijgt moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Frankrijk is heel streng en vraagt een gedetailleerd document over het project en de olifanten. Daarna moet je een examen doen voor een jury in Parijs, waar Tony voor geslaagd is en geschikt is bevonden voor het houden van Afrikaanse (Buba) en Aziatische olifanten.

Elephant Haven is in gereedheid om de eerste drie olifanten te ontvangen | Foto: screenshot video EHEES/House of Animals

EHEES is niet afhankelijk van bezoekers en financieel gezond, de ervaring is er en de middelen er zijn. Er zijn goede overeenkomsten met lokale landbouwers die hooi en groenten schenken en buren die ook meehelpen.

Franse supermarkten bieden overschot groenten en fruit aan voor Buba
Sofie in de verwarmde en goed geïsoleerde stal van EHEES | Foto: screenshot video EHEES/House of Animals

Groenten en fruit voor Buba

EHEES heeft een grote serre en moestuin met kassen, er worden fruitbomen, bananenbomen en eetbare bomen geplant. Supermarkten hebben al aangeboden hun overschot aan groenten en fruit te schenken. Sofie en Tony:

“De op te vangen olifanten staat veel liefde te wachten, want de olifanten zijn prioriteit. We hebben meermaals de hand gereikt naar de heer Freiwald, spijtig genoeg zonder reactie.  We blijven die handreiking bieden en staan klaar om in samenwerking met de heer Freiwald olifant Buba een mooi pensioen aan te bieden waar het dier na zoveel jaren optreden recht op heeft. We zijn echt geschrokken van de haat van mensen die ons nog nooit aangesproken hebben. Iedereen lijkt al een uitgesproken mening te hebben die alleen gebaseerd is op wat ze van de familie Freiwald horen. Waarom nemen deze mensen niet even de moeite om ook ons aan te spreken, dit kan ook gemakkelijk via de telefoon of skype.”

Elephant Haven European Elephant Sanctuary EHEES
Klik op de banner voor meer informatie over EHEES – Elephant Haven European Elephant Sanctuary

Dinsdag 1 december stemt de Tweede Kamer over de motie die vooral gebaseerd is op onvolledige berichtgeving en hoog oplaaiende emoties, maar niet op de kern van de kwestie: een beter leven voor een uitgewerkte circusolifant in een prachtige omgeving, waar in alle behoeften van een olifant voorzien kan worden. Elephant Haven is er klaar voor, nu is het een kwestie van het stoppen met een voortslepende gedoogkwestie, de wet naleven en toegeven dat er voor Buba geen betere plek denkbaar is dan Elephant Haven in Frankrijk.

#FreeBuba

©AnimalsToday.nl | House of Animals