Dertig procent van de Nederlandse melkkoeien komt nooit meer de wei in. Dit blijkt uit de nieuwe weidegangtelling van het CBS over 2013 die vrijdag uitgebracht werd. Het percentage is daarmee weliswaar stabiel vergeleken met het jaar ervoor, maar het aantal koeien dat nooit naar buiten kan is wel gestegen – met zo’n vijfduizend. Dit omdat de melkveestapel afgelopen jaar is gegroeid.

melkkoeien buiten
© Jeroen Mentens, Vilda natuurfotografen

World Animal Protection is gematigd positief. Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma’s World Animal Protection:

‘Vanwege de stijging van het aantal koeien dat nooit in de wei komt, zijn deze cijfers nog geen goed nieuws, maar dat het percentage weidegang gestabiliseerd is, geeft de burger moed. Inspanningen vanuit de sector zijn hiervoor heel belangrijk gebleken – en blijven dat om de trend van opstallen daadwerkelijk om te buigen.’

Daarnaast is World Animal Protection van mening dat met name supermarkten veel meer kunnen doen om weidegang te waarborgen. Dit door het aandeel zuivelproducten in hun assortiment met weidemelkgarantie sterk te vergroten.

Uit een supermarkttelling afgelopen jaar bleek nog dat bij Albert Heijn en Jumbo slechts 20% van de zuivelproducten gegarandeerd afkomstig is van koeien die buiten kunnen grazen, terwijl dat volgens het Convenant Weidegang (door beide concerns ondertekend) 70% moet zijn.

Persbericht World Animal Protection (WAP)