Maandagavond is een zwaargewonde kat gevonden in een volkstuinencomplex aan de Provincialeweg te Zaandam. Het dier blijkt de al sinds de jaarwisseling vermiste Kimi te zijn.

Wildklem
Wildklem

Hoe lang het dier in de wildklem heeft gezeten is onduidelijk maar volgens de eigenaresse moeten het dagen zijn geweest. Kimi woog nog maar 1,2 kilo. Het pootje was al aan het wegrotten en de dierenarts kon niet anders dan amputeren. Naar omstandigheden gaat het nu goed met haar.

Het gebruik van dergelijke wildklemmen is in Europa verboden. Helaas worden er echter miljoenen dieren in dit soort klemmen gevangen door vooral pelsjagers. Vossen, wasbeertjes, marters, eekhoorns en hermelijnen sterven vaak pas na dagen extreem lijden.

Het bont van deze dieren is ook in Nederland volop verkrijgbaar. Vooral de vacht van de coyote,  zie je momenteel vaak als bontkraag aan jassen. De coyote wordt ook gevangen met wildklemmen, waarbij meestal de poot van het dier vast komt te zitten. Pezen en spieren scheuren daarbij letterlijk af. Dan duurt het meestal nog dagen voordat het de pelsjager hem uit zijn lijden verlost door hem dood te slaan of te trappen, want zo wordt de vacht immers het minst beschadigd.

Bron: Noordhollandsdagblad.nl ©PiepVandaag.nl