Op de A50 in Derbyshire (VK) is een jonge zwaan gered die over de snelweg wandelde. Het dier werd op tijd opgemerkt door de inzittenden van een passerende auto, die gelukkig konden voorkomen dat de zwaan slachtoffer werd van een aanrijding.

Zwaan gered van snelweg in Derbyshire
Zwaan gered van snelweg in Derbyshire | Foto (illustratief): publiek domein

Stephanie Smith reed met haar man James en een vriend over de snelweg toen ze de zwaan zagen bij knooppunt Shardlow. Vanwege het gevaar voor de zwaan besloot het drietal actie te ondernemen. Stephanie Smith woont zelf in Ripley en zegt:

“We waren op weg naar Leicester toen we de A50 af reden en zagen een zwaan op de vluchtstrook zitten. We waren een beetje verbaasd en wisten niet zo goed wat we moesten doen. Toen besloten we een lus te maken en het dier te redden. Toen we terug reden zat de zwaan op de ‘fast lane‘. We maakten een stop op de vluchtstrook, hebben de alarmlichten van de auto aangezet en we probeerden de zwaan weg te halen, zodat mensen konden blijven passeren.”

Zwaan gedroeg zich als een hond

De vogel werd gevonden bij Shardlow. De vrienden hebben de zwaan naar de eerste hulp van Linjoy Wildlife Sanctuary and Rescue gebracht in Burton on Trent. Ze reden ongeveer 45 minuten met de zwaan achterin de auto en vonden het dier opmerkelijk kalm. Smith:

“De zwaan gedroeg zich als een hond. Hij staarde een beetje uit het raam, zonder te pikken of te fladderen. Ik probeerde het dier te bedekken met een lange jas. Ik had gelezen dat ze rustiger zijn als hun hoofd is bedekt. Hij bleef gewoon op mijn knieën zitten en mijn neus te wrijven. Ik denk dat hij wist dat hij veilig en niet meer in gevaar was.”

Zwaan gered van snelweg in Derbyshire
Boze zwanen kunnen zeer imponerend zijn | Foto: David Sedlmayer/Wikimedia

Het drietal heeft het dier naar Linjoy Sanctuary gebracht. Zwanen zijn grote vogels van meer dan 1,5 meter lang en kunnen soms gevaarlijk overkomen en lelijk pikken. Stephanie Smith nam het risico om het leven van de vogel te redden. Ze zegt:

“Het maakt niet uit hoe groot of klein een dier is. Vanuit je instinct weet je dat je het dier moet helpen als het kwetsbaar is. Het was de juiste beslissing om de zwaan naar Linjoy Sanctuary te brengen. Het is een geweldig opvangcentrum en je kunt zien dat alle dieren geliefd zijn en dat ze goed worden verzorgd.”

Bel politie bij gevaar

Het opvangcentrum van Linjoy Resue in Etwall is in 2011 geopend. Er leven zo’n 300 dieren, zoals watervogels, pluimvee, konijnen, vossen en andere wilde diersoorten. Dieren die niet meer terug kunnen naar het wild mogen er blijven wonen. Gewonde dieren worden naar het dierenziekenhuis gebracht van Linjoy Rescue in Burton on Trent.

Zwaan gered van snelweg in Derbyshire
Foto (illustratief): publiek domein

Het opvangcentrum staat op 4,5 hectare land en bevindt zich op het platteland. De mensen bij Linjoy waren dankbaar voor de inspanningen van het drietal. Ze bieden ook advies aan mensen die willen helpen bij het beschermen van dieren die zijn verdwaald. Een woordvoerder van Linjoy Rescue zei:

“Ik wil graag de mensen bedanken die voor dit dier stopten en hebben geholpen. Bij een eerder incident met een vogel op de A50 was het namelijk niet goed afgelopen. Als je een dier op de snelweg ziet, raden we je altijd aan om waar mogelijk op de vluchtstrook te stoppen, je alarmlichten aan te zetten en de politie te bellen als het dier op de rijbaan is en een potentieel gevaar voor bestuurders kan zijn.”

De zwaan is behandeld aan een zere poot, maar is inmiddels weer hersteld. Het dier zal deze week worden vrijgelaten in een gemeenschappelijke groep zwanen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer