In Canada zijn zeven walvissen dood aangetroffen. Twee weken geleden berichtte Animals  Today nog dat de teller op 6 stond. De lichamen van de met uitsterven bedreigde walvissoort Noordkaper zijn de afgelopen weken levenloos in de Golf van St. Lawrence, voor de kust van Canada, gevonden. Wetenschappers beschrijven het als een catastrofe voor’s werelds meest bedreigde walvissoort.

Noordkaper | Foto: NOAA

Het eerste walviskarkas werd begin juni gevonden. Binnen een maand kwamen er nog zes meldingen van dode walvissen binnen. Wetenschappers zitten met de handen in het haar. Tonya Wimmer van de Marine Animal Response Society, een organisatie die zich inzet voor het behoud van zeezoogdieren in de regio, verklaart:

“Het is verwoestend. Dit is, denk ik, de grootste massasterfte die deze specifieke soort ooit heeft meegemaakt.”

Ernstig bedreigd
De wereldwijde populatie van de Noordkaper, die langs de Oostkust van Canada en de Verenigde Staten leeft, wordt geschat op zo’n 525 exemplaren. Dit betekent dat in de afgelopen maand meer dan 1% van de gehele populatie is gestorven. Wimmer:

“Dus het is catastrofaal in de zin van de mogelijke impact op deze populatie.”

Minstens twee van de dode walvissen waren vrouwtjes, waarvan bekend is dat een haar vruchtbare jaren inging. Wimmer:

“We hebben het over zo’n 5 tot 10 baby’s in hun leven. Nu zal dat niet gebeuren. Het is hartverscheurend.”

Autopsie
Aangezien er geen duidelijke reden is voor de sterfgevallen, voert een team van onder andere wetenschappers, pathologen en dierenartsen een race tegen de klok om uit te zoeken wat er aan de hand is. Vorige week hebben ze autopsies op drie van de walvissen gedaan, in de hoop aanwijzingen te vinden voordat de karkassen vergaan.

Mogelijk menselijke oorzaak
Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, heeft het team tekenen van ernstig stomp trauma en kneuzingen op twee van de walvissen gevonden, wat duidt op een botsing met een vaartuig. De derde walvis bleek weken lang in vistuig verstrikt te hebben gezeten. De voorlopige uitkomsten van het onderzoek verklaren niet waarom de verschillende sterfgevallen in dezelfde periode zijn voorgevallen, zo zegt Wimmer.

“Toch zijn er enkele aspecten van de laatste stadia van hun leven die door menselijke activiteiten in het gebied werden beïnvloed.”

Terwijl de wetenschappers verder onderzoek doen in een laboratorium, wordt er gespeculeerd dat de sterfgevallen wellicht kunnen zijn veroorzaakt door giftige algen of iets wat de walvissen hebben gegeten.

Walvisjacht
De populatie Noordkapers heeft enorm geleden onder de intensieve walvisjacht eind 18e eeuw. De diersoort werd bijna compleet uitgeroeid. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers opgemerkt dat de Noordkapers zich in grote aantallen naar de Golf van St. Lawrence verplaatst, wat leidt tot meer interactie met mensen. Eerder deze week kwamen er meldingen binnen van een Noordkaper in hetzelfde gebied die vastzat in vistuig. Zo’n zes uur nadat het dier voor het eerst werd waargenomen konden wetenschappers de walvis bevrijden van een vislijn in zijn mond.

Wimmer is van mening dat het verstrikte dier, samen met de ze en dode walvissen, aantonen dat visgerei anders moet worden gebruikt en dat vissersschepen langzamer door het gebied moeten varen.

“Momenteel zijn er nog veel vragen. Waarschijnlijk zijn er meer vragen dan dat er antwoorden zijn.”

Bron: The Guardian ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor