Op een strand in Australië, zo’n 150 kilometer ten noorden van Sydney, is een zeer zeldzame spitssnuitdolfijn van meer dan drie meter lang dood aangetroffen. Normaal gesproken leven deze dieren op een enorme diepte. Waar de dolfijn aan is overleden is nog onbekend. Wetenschappers gaan het dier bestuderen.

Ronny Ling voorzitter van ORRCA, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van zeedieren:

“Het is triest, maar tegelijkertijd interessant, want we kunnen nu veel meer leren over dit dier. Er is nog niet zo veel bekend over deze dieren. We hebben maatregelen getroffen en stalen genomen”.

Er bestaan verschillende soorten spitssnuitdolfijnen en DNA-tests moeten uitsluitsel geven tot welke soort het deze week aangetroffen dier behoort.

Er is zeer weinig bekend over de spitssnuitdolfijn. PLOS ONE, een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift, publiceerde onlangs een onderzoek, waaruit blijkt dat een spitssnuitdolfijnensoort, de dolfijn van Cuvier, maar liefst gedurende 137,5 minuten onder water is gebleven en een ander dier tot 2.992 meter diepte is gedoken,. Dat is voor zeezoogdieren een absoluut record.

Mariene biologe Elise Bailey vertelde in een radio-interview dat ze in twintig jaar tijd nog nooit een spitssnuitdolfijn had gezien. Over de doodsoorzaak van de dolfijn moest ook zij gissen. Bailey:

“Misschien was het ziek of oud, of heeft het dier een trauma opgelopen”.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl