Aan de kust in het zuiden van Brazilië zijn ruim 500 dode zeeleeuwen en zeehonden aangespoeld. De dieren zijn gevonden op het strand van de deelstaat Rio Grande do Sul en slachtoffer geworden van vogelgriep. Ook uit Uruguay komen meldingen van honderden dode zeezoogdieren.

Zeeleeuwen in zuiden Brazilië massaal slachtoffer vogelgriep
Jonge zeeleeuw | Foto: refractor/flickr via Wikipedia CC BY-2.0

Er wordt in het zuiden van Brazilië een vondst van zeker 522 dode zeezoogdieren gemeld, maar ieder moment neemt dat aantal toe. De naam vogelgriep dekt allang niet meer de lading. Het H5N1-virus treft steeds vaker zoogdieren, van allerlei soorten zee- tot landdieren.
.

Katten dood door vogelgriep in Polen

.
Het vogelgriepvirus is inmiddels de wereld rond en zelfs Antarctica is niet gevrijwaard gebleven. Er wordt gevreesd voor het leven van pinguïns en andere dieren in het Zuidpoolgebied. Ook Argentinië, Chili en Peru melden dat zeezoogdieren sterven door H5N1, waarmee Zuid-Amerika een rampgebied lijkt te worden.
.

Vogelgriep: Zorgen om massasterfte in Antarctica

.
Nog altijd worden trekvogels aangeduid als de veroorzakers van het gevaarlijke H5N1-virus, maar na onderzoek wordt aangenomen dat deze variant is ontstaan door mutatie in de Chinese pluimvee-industrie. Pas daarna is deze hoog pathogene variant bij wilde vogels terechtgekomen, met alle inmiddels bekende gevolgen. De vogelgriep is vrijwel jaarrond aanwezig en alleen vaccinatie van pluimvee is een oplossing. Daarmee is inmiddels voorzichtig begonnen.
.

Toekomst dieren Galápagoseilanden bedreigd door vogelgriep

.
Oorspronkelijk was vogelgriep een milde ziekte voor vogels, maar tegen het gemuteerde H5N1 kunnen ze niet op. Dat ze het virus verspreiden houdt niet in dat ze het veroorzaakt hebben. Die twijfelachtige eer komt toe aan de mens.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR