Duizenden dieren behorend tot kwetsbare diersoorten zijn in Chili getroffen door een uitbraak van de hoog pathogene vogelgriep (HPAI) van het H5-subtype van Euraziatische afstamming. Zowel Zuid-Amerika als Noord-Amerika kampt momenteel met een grote uitbraak van vogelgriep. Inmiddels heeft het virus zich verspreid naar 17 landen op het Amerikaanse continent, waaronder Brazilië en Chili.

vogelgriep
Pinguïns en zeeleeuwen sterven aan vogelgriep in Chili | publiek domein

In Chili zijn er dit jaar inmiddels al 8.897 dieren dood aangetroffen aan de kust. Onder de slachtoffers bevinden zich met name Patagonische zeeleeuwen, Humboldtpinguïns, kleine walvisachtigen, en kust- en rivierotters. In totaal gaat het om 7.654 zeeleeuwen, 1.186 humboldtpinguïns, 25 kustotters (chungungo´s), 19 bruinvissen, 12 Chileense dolfijnen en ook 1 rivierotter (huillín).

Victor Neira, dierenarts en viroloog aan de Universiteit van Chili:

“Nooit eerder, althans op nationaal niveau, en ik denk ook op mondiaal niveau, is dit sterftecijfer dat door dit virus wordt veroorzaakt bij dieren in het wild, zowel bij vogels als bij zoogdieren, waargenomen.”

Besmettingen vogelgriep

Tot op heden zijn er 43 verschillende mariene dieren geteld in het gebied die dragers blijken te zijn van het zeer dodelijke HPAI-virus. Het gaat hier namelijk om 32 pelsrobben, 4 Humboldtpinguïns, 2 Chileense dolfijnen, 2 kustotters, 2 stekelige bruinvissen en 1 rivierotter. Deze diersoorten leven in beschermde natuurgebieden.

Directeur van Sernapesca (nationale dienst voor visserij en aquacultuur), Esteban Donoso:

“Met de bevestiging van een nieuwe getroffen soort en regio zijn de bewakingsprotocollen aan de kust geactiveerd. We coördineren het begraven van de gestrande dieren met de relevante autoriteiten om verspreiding van het virus tegen te gaan.”

Tot slot raden de autoriteiten mensen aan om uit de buurt te blijven bij gestrande dieren om het verspreiden van het virus zo veel mogelijk te beperken.

Bronnen:

Noodtoestand door vogelgriep in Brazilië

©AnimalsToday.nl Jennie Cools