In Ontinyent (Valencia, Spanje) is op 29 april een stier afgemaakt na een ernstige val. Het dier, genaamd Vicioso, viel tijdens een stierenfeest op een rivierbed, 15 meter de diepte in. Er is aangifte gedaan tegen de organisatoren van het stierenfeest: het ongeluk had namelijk voorkomen kunnen worden.

Aangifte
Aangifte van dood stier na val van 15 meter in Spanje | Foto: screenshot video Youtube

De Nederlandse organisatie Comité Anti Stierenvechten (CAS) en AnimaNaturalis España deden de aangifte.

Vicioso – een stier van 580 kilogram – rende op hoge snelheid een bocht in tijdens het stierenfeest in Ontinyent. In plaats van de loop van de straat te volgen sprong hij over een muur van een hoogte van een halve meter, de diepte in. Na een val van 15 meter raakte hij ernstig gewond. Hij brak namelijk zijn poten. De dierenartsen die hem te hulp schoten konden niets voor hem doen en besloten hem te euthanaseren. Let op, onderstaande tweet bevat schokkende beelden:

Niet veilig

Volgens het reglement van stierenfeesten van de deelstaat Valencia moet men de fysieke integriteit van het dier respecteren. Bovendien was de route die de stier moest afleggen niet veilig en kon de fysieke integriteit van het dier niet garanderen. Daarnaast hebben de organisatoren geen hekken langs de route geplaatst om te voorkomen dat Vicioso over de muur kon springen. Zijn dood had voorkomen kunnen worden. Let op, onderstaande tweet bevat schokkende beelden:

Aangifte

Om deze reden hebben CAS en AnimaNaturalis aangifte gedaan bij het departement van Justitie, Binnenlandse Zaken en ook de Administratie van de regio Valencia.

Daarnaast voeren de dierenwelzijnsorganisaties een diepte-onderzoek uit naar de 18.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden. Binnenkort zullen zij de resultaten van dit onderzoek publiceren. Tot slot, teken de petitie van CAS en AnimaNaturalis om een einde te maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer