De Chinese overheid is begonnen met het aanpakken van honden na een bijtincident. Eerder deze maand werd een peuter aangevallen door een rottweiler. Andere honden – en hun baasjes – worden hierdoor nu hard aangepakt. Sociale mediaposts verspreiden beelden van huisbazen die bij mensen inbreken en met geweld hun honden meenemen.

Chinese overheid
Chinese overheid treedt hard op tegen honden na bijtincident | Foto: publiek domein

Het kind raakte anderhalve week geleden gewond toen ze met haar moeder aan het wandelen was in Chengdu. De peuter liep een gescheurde nier, gebroken ribben en wonden over haar hele lichaam op. Chinese staatsmedia hebben inmiddels gemeld dat ze van de IC is gehaald en dat haar vitale functies op dit moment stabiel zijn, terwijl honden door heel China hier nu hard voor worden gestraft.

Hard opgetreden tegen (zwerf)honden

Berichten op sociale media lieten zien hoe huisbazen of leden van het buurtcomité bij mensen inbraken en met geweld hun honden meenemen. Sommige dieren werden later gedood. Dit gebeurde nadat lokale autoriteiten aankondigden dat ze de controle op honden zouden verscherpen, waarbij de ene lokale overheid harder optreedt dan de ander.

De Ebian Yi Autonome Provincie van Sichuan riep op om in de hele provincie hard op te treden. Elke hond die zonder toezicht op een openbare plaats wordt aangetroffen, wordt daar nu als zwerfhond beschouwd. Dit wordt in China gezien als een probleem, aangezien er ongeveer 40 miljoen zwerfhonden rondlopen. Dit terwijl de Rottweiler die het kind aanviel zelf geen zwerfhond was.

Er werd ook gemeld dat een universiteit in de provincie Liaoning een beveiliger had ontslagen die zwerfhonden op de campus had gewurgd. Chinees lokaal nieuws meldde dat studenten zwerfhonden hadden gedood in een slaapzaal van een beroepsopleiding in Sichuan.

Dit soort gruweldaden, om honden af te pakken en lukraak te doden, heeft de woede gewekt van het publiek. Mensen in Shijiazhuang gingen op 22 oktober de straat op met borden die opriepen tot het beëindigen van dierenmishandeling.

Bekende Chinezen die zich uitspreken worden geband

Ook meerdere bekende Chinezen houden zich niet stil tegen deze misdaden. “Niet alle zwerfhonden zijn slechte honden, niet alle mensen zijn goede mensen! Stop alsjeblieft met het doden van dieren”, zo postte de Chinese acteur Cya Liu Ya-se op haar Weibo (Chinese social media), en zij was niet de enige.

“Het is OK om niet van ze te houden, maar doe ze alsjeblieft geen pijn. Ik vraag oprecht dat we allemaal aardig, redelijk en niet grof zijn!” zei een andere Chinese acteur, Di Yang, op zijn Weibo. Beide accounts werden kort na de berichten geband van het Chinese platform.

De rest van het internet sprong ook te hulp. Veel gebruikers riepen op om naar de website van de Raad van State te gaan en een bericht achter te laten waarin ze de regering vragen om te stoppen met het mishandelen en doden van zwerfdieren. Er is namelijk geen wetgeving in China voor het beschermen van deze dieren, en wellicht helpt dit om bekend te maken dat dit erg hard nodig is.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk