Mevrouw Vicar’ luidt de bijnaam van de zeehond die 2,5 jaar een plastic ring om haar nek had. Vicar betekent pastoor en door de ring was dat precies waar de zeehond op leek. Op 4 april van dit jaar kon zij worden gevangen op het strand van het Engelse Norfolk, waarna dierenartsen haar verlosten van het plastic om haar nek. Binnenkort zal ze weer teruggebracht worden naar de zee.

Zeehond komt vrij na ruim 2 jaar plastic ring om nek
Mevrouw Vicar komt vrij na 2,5 jaar plastic ring om haar nek | Foto: RSPCA

De zeehond groeide, maar de plastic ring groeide niet mee, waardoor deze steeds dieper kwam te zitten. Mevrouw Vicar liet zich moeilijk vangen, maar toen dat eindelijk was gelukt bleek dat het plastic een wond had veroorzaakt van maar liefst 7 centimeter diep. Het plastic is mogelijk een ring die gebruikt wordt bij grote pijpleidingen.

Zeehond komt vrij na ruim 2 jaar plastic ring om nek
De zeehond groeide, maar de plastic ring groeide niet mee | Foto: RSPCA

Dierenartsen waren eerst onzeker of de zeehond het zou halen, maar na tien weken antibiotica, pijnbestrijding en verzorging in het East Winch Wildlife Centre van de RSPCA heeft ze genoeg vooruitgang geboekt om binnenkort te worden vrijgelaten. Mede dankzij gulle donateurs kon de verzorging van Mevrouw Vicar worden betaald. Ze dobbert nu vrolijk rond in het buitenbad van het Wildlife Centre. Ook eet ze goed en neemt haar gewicht weer toe. Het Wildlife Centre vangt zo’n 100 tot 150 zeehonden per jaar op.

Zeehond komt vrij na ruim 2 jaar plastic ring om nek
Foto: RSPCA

Volgens Peter Ansell, woordvoerder van de vrienden van de zeehonden op Horsey Beach in Norfolk (Friends of Horsey Seals) is er voor Mevrouw Vicar een zwembad gebouwd van 12 meter lang. Met behulp van vis wordt de zeehond gemotiveerd om naar de andere kant van het bad te zwemmen wat een goede oefening is om haar nek te versterken.

Zeehond komt vrij na ruim 2 jaar plastic ring om nek
Mevrouw Vicar zal altijd een litteken houden | Foto: RSPCA

Ondanks dat Mevrouw Vicar goed geneest zal ze van de plastic ring altijd een litteken overhouden. Het is nu nog een kwestie van tijd om echt goed te herstellen, waarna de zeehond weer vrijgelaten wordt op Horsey Beach.
.

.
Bronnen:

Plastic ring veroorzaakt diepe sneden in nek zeehond

©AnimalsToday.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.