De Zambiaanse regering heeft in alle stilte toestemming gegeven om de komende vijf jaar 2.000 nijlpaarden te doden. Department of National Parks and Wildlife (DNPW) geeft aan dat deze maatregel de uitbraak van miltvuur onder nijlpaarden moet tegenhouden. Een gebied van 250 km langs de rivier de Luangwa is de plek waar 400 nijlpaarden per jaar gedood zullen worden. De ruiming zal gedaan worden door jagers die daar goed voor betalen.

Zambia doodt 2.000 nijlpaarden
In Zambia mogen 2.000 nijlpaarden worden gedood in vijf  jaar tijd | Fotocredit: 20150917-IMG_9850 via photopin (license)

Deze maatregel roept veel vragen op. Het lijkt erop dat geprobeerd is om deze maatregel zo lang mogelijk stil te houden voor de buitenwereld. Lokale aanbieders van safari’s werden pas vier dagen voor de start van de jacht op de hoogte gebracht. Daarnaast werd verteld dat de vergunningen uitgegeven waren aan een Zuid-Afrikaans bedrijf dat jachten organiseert en dat de jachten bedoeld zijn voor niet-Zambianen. Bij Mabwe Safaris, onderdeel van het Zuid-Afrikaanse De Marillac Safaris, kunnen jagers voor zo’n € 10.500 tijdens een zeven-daagse safari zeven nijlpaarden doden.

Deze verdachte situatie wekt de indruk dat het tegengaan van miltvuur niet de originele beweegreden is voor deze beslissing. Ook wordt er getwijfeld of de gang van zaken legaal is geweest.

Will Travers, mede-oprichter en president van stichting Born Free:

“Er zijn veel vragen over deze weerzinwekkende activiteit, vragen die gewoon moet worden beantwoord: Is het een ruiming of is het ’trophy hunting’? Wat is de wetenschappelijke reden voor het doden van maximaal 2.000 nijlpaarden? Is het ruimen van nijlpaarden een effectieve manier om de mogelijke verspreiding van miltvuur tegen te gaan? Waar gaat het geld van de ruiming uiteindelijk naar toe? Is er echt een overschot aan nijlpaarden in het Luangwa-gebied?”

“In een tijd waarin wildpopulaties van meerdere soorten in grote delen van Afrika onder extreme druk staan, zetten velen, waaronder Born Free en onze supporters over de hele wereld, fundamentele vraagtekens bij de logica van het doden van duizenden nijlpaarden. Ik ben ervan overtuigd dat deze ruiming, samen met het besluit van Zambia om opnieuw de trofeejacht op leeuwen toe te staan, ertoe zal leiden dat velen zich afvragen of Zambia de juiste safaribestemming voor hen is. Ik dring er bij de autoriteiten op aan om deze maatregel onmiddellijk terug te draaien.”

Een jaar geleden besloot de regering van Zambia ook al om de jacht op leeuwen en luipaarden weer toe te staan. In 2013 werd er een verbod ingesteld omdat de populaties flink waren afgenomen en vanwege corruptie bij het orgaan dat jachtvergunningen af gaf.

Inmiddels is de jacht op de nijlpaarden begonnen en zijn er sinds 22 mei zes nijlpaarden gedood. Nijlpaarden staan op de Rode Lijst van het IUCN aangegeven als ‘kwetsbaar’. In de afgelopen 10 jaar is de populatie met zo’n 7%-20% afgenomen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen