De politie van de Spaanse deelstaat Navarra is bezig met een onderzoek naar het gebruik van kadavers van dode dieren, soms wilde dieren zoals vossen en zwijnen, als deel van de attributen van carnavalsgangers van de gemeente Ituren. Deze eeuwenoude carnavalsviering met dode dieren was tot vorig jaar onbekend in Spanje. Het tentoonstellen van dode dieren tijdens de festiviteiten zou slechte geesten verdrijven. Het thema leidt tot controverse in het land.

dode dieren
Wreed carnaval in Spanje met dode dieren | Foto: dantzan Flickr via Compfight cc

De carnavalsviering vond deze week plaats. Er zijn diverse klachten gekomen van inwoners van Ituren over het vertonen van dode dieren tijdens de carnavalsfeesten. Sommige mensen zeggen ook dat ze bespat zijn met resten van dode dieren en bloed.  De burgemeester van Ituren, die tijdens een raadsvergadering haar zorgen uitte over dit gedrag tijdens de feesten, kreeg hierna diverse bedreigingen.

Camera’s
Bij de ingang van het dorp hingen borden waarbij werd aangegeven dat het gebruiken van camera’s niet toegestaan is. Diverse televisieploegen zijn naar Ituren afgereisd om verslag te doen van dit wrede feest maar werden door inwoners aangevallen. Er zijn dit jaar nog maar weinig beelden van het carnaval van Ituren naar buiten gekomen.

Vorig jaar werd een klacht ingediend bij de politie van Navarra voor het vertonen van dode dieren tijdens carnaval. Naar aanleiding hiervan begon de politie een onderzoek. Voor het vertonen van kadavers van dieren kan men boetes krijgen tot 6o euro. Het was echter heel lastig om de personen die de kadavers vasthielden te herkennen, omdat hun gezichten door de carnavalskleding onherkenbaar waren. De politie is ook aan het onderzoeken waar de dieren vandaan komen, omdat het jachtgebied uit de omgeving momenteel afgesloten is door het departement van milieu.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer