Het Wereld Natuur Fonds (WNF) lanceert vandaag voor het eerst een crowdfundingsactie voor de bouw van een echt koraalrif in het Caribisch gebied. Op het internetplatform Oneplanetcrowd.nl kan iedereen meehelpen aan het herstel van koraal voor de kust van Belize. Het door vervuiling, klimaatverandering en orkanen aangetaste rif kan daardoor weer aangroeien tot een gezond koraalgebied vol zeeleven.

Koraalrif
Foto credit: Foter.com / CC BY-SA

Koraalriffen worden wel de kraamkamers van de oceanen genoemd. Een kwart van alle vissen en zeedieren, zoals zeeschildpadden, zijn afhankelijk van koraal. Toch worden de riffen wereldwijd ernstig bedreigd door onder meer vervuiling, massatoerisme, grootschalige visserij en klimaatverandering. Op sommige plekken wordt koraal zelfs opgeblazen, doordat vissers dynamiet gebruiken.

Koraalherstel
Het WNF maakt zich wereldwijd hard voor bescherming van koraalriffen. Ook wordt op kleine schaal gewerkt aan vernieuwend koraalherstel om de natuurlijke aangroei te versnellen. In Belize steunt het WNF een veelbelovend project in Laughing Bird Caye National Park. Het onderwaterpark is onderdeel van het Meso-Amerikaanse rif dat op de werelderfgoedlijst staat, vanwege de vele Caribische koraalsoorten, honderden vissoorten, zeeschildpadden en walvishaaien. Maar het enorme rif is op veel plekken ook ernstig beschadigd.

Om het koraal te helpen herstellen, hoopt het WNF via Oneplanetcrowd.nl voor september 40.000 euro in te zamelen. Met dat bedrag worden de komende twee jaar duizenden stukjes nieuw koraal opgekweekt en op het beschadigde rif geplant. Crowdfunders kunnen al vanaf 20 euro meebouwen. Zij worden een zeester en ontvangen een sleutelhanger van de WNF-campagne Seastars. Wie 10.000 euro bijdraagt, krijgt de titel opperkoraalridder en mag in Diergaarde Blijdorp een duik nemen tussen de haaien en roggen in het Oceanium.

Snorkelen
,,Als kind genoot ik enorm van het snorkelen en kijken naar de talloze kleuren en dieren op het koraalrif’’, vertelt Nadia Bood, bioloog voor het WNF die zich inzet voor het koraalherstel in Belize. ,,Tot mijn grote verdriet heb ik de gezondheid van het koraal de afgelopen jaren enorm achteruit zien gaan. Dat geeft me echter ook extra energie om me in te zetten voor herstel van ons rif.’’

Met het koraalherstelproject in Laughing Bird Caye – vernoemd naar het lachende geluid van de zeemeeuwen – zijn al mooie resultaten geboekt. De afgelopen vijf jaar zijn op metalen constructies vele duizenden koraalstukjes opgekweekt en met succes teruggeplant, waardoor aangetaste delen van het rif geleidelijk weer tot leven komen. Dat heeft ook veel wetenschappelijke kennis opgeleverd om op andere plekken koraalherstel te kunnen uitvoeren.

Volg de crowdfundingsactie ook op Twitter via #koraal

Persbericht Wereld Natuur Fonds