Op 28 juni 2014 wordt voor de tweede maal een grote internationale demonstratie gehouden in Brussel om een verbod op dolfinaria te eisen in Europa. We verwachten honderden dolfijnen’vrienden’ vanuit heel Europa. Ze voeren actie aan de voet van het Atomium en worden, net zoals vorig jaar, vergezeld door Ric O’Barry. O’Barry is de bekende trainer van de tv-ster “Flipper’ en de man achter de film ‘The Cove’.

dolfinaria
Foto credit: jeffk42 via photopin cc

Vandaag de dag worden er in 34 dolfinaria, verdeeld over 14 lidstaten in Europa, meer dan 300 dolfijnen, kleine walvisachtigen, beloega’s en bruinvissen uitgebuit. De enige bestaansreden voor dolfinaria is geldgewin. Ze misbruiken deze zeezoogdieren voor circusvoorstellingen, halen winst uit verkoop van foto’s samen met dolfijnen, ‘dolfijnentherapie’ en zelfs zwemmen met dolfijnen wordt gepromoot.

Bijlage A van de richtlijn No.338/97 Raad van Europa verbiedt in principe elk commercieel gebruik van deze zeezoogdieren. Maar in de tekst is een uitzondering vernoemd: namelijk het gebruik van dolfijnachtigen voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden of wanneer ze bijdragen tot het behoud van de soort. De tekst moet aangepast worden, omdat dolfinaria niets bijdragen in termen van wetenschap, onderwijs of de bescherming van de soort.

EG-richtlijn 1999/22 vereist ook dat de dierentuin een omgeving die zo dicht mogelijk bij de omstandigheden van het leven in de natuurlijke omgeving nastreeft. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het ONMOGELIJK is om een milieu zoals de oceaan na te bootsen. Niets kan de wind, de golven, de algen, de vissen, de immense ruimte en de druk van de dieptes nabootsen. Niets kan de vreugde van de jacht in teamverband en de verre reizen vervangen. Niets kan de complexe en hechte samenlevingen die deze zeer intelligente en gevoelige zoogdieren hebben vervangen.

Het verder behouden en ontwikkelen van deze lucratieve dierentuinen moedigt opkomende landen zoals China, Iran, Irak, Pakistan, Vietnam, Thailand, etc. aan. Op die manier verwachten we dat honderden nieuwe dolfijnengevangenissen worden geopend in de nabije toekomst. Deze leiden uiteraard tot een grote vraag naar dolfijnen en een schrikbarende toename van de bloederige drijfjachten in Japan, Rusland, Cuba, Mexico en de Salomonseilanden.

De dolfinaria-industrie vond zijn oorsprong in de USA door het succes van de film ‘Flipper’. Op dit moment maakt de film ‘Blackfish’, tevens een Amerikaanse productie, furore in de USA. Deze film legt uit waarom het ethisch onverantwoord is om dolfijnachtigen in gevangenschap te houden. De film brengt SeaWorld, en de hele dolfinaria-industrie, op de knieën. Na het zien van de film weigeren scholen om hun kinderen naar dolfinaria te sturen, rocksterren boycotten orkashows, kamerleden stellen wetten op om gevangenschap voor dolfijnachtigen te verbieden.

Het is tijd voor Europa om hetzelfde pad te volgen en het uitbuiten van deze prachtige zeezoogdieren voor altijd een halt toe te roepen. Het moet gedaan zijn om dolfijnachtigen op te sluiten in kale bassins en het publiek op een totale verkeerde manier in te lichten over het echte leven van dolfijnen.

Vraagt u zich af wat er mis is met dolfinaria? Bekijk dan dit filmpje.

Persbericht Annelies Mullens en Yvon Godfroid, organisatoren


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.