Zal de EU een dolfinariumvrije zone worden? Gerenommeerde walvis- en dolfijnexperts uit de hele wereld vragen van 12 tot en met 19 maart aandacht voor het lot van dieren in Europese dolfinaria en brengen de realiteit van deze dieren in ‘watercircussen’ aan het licht.

dolfinariumvrij
Dolfijn in dolfinarium

De deskundigen zijn aanwezig bij diverse belangrijke EU-georiënteerde evenementen in gebouwen van het Europees Parlement (in Straatsburg en Brussel). Ze roepen Europese burgers, Europarlementariërs en regeringen van de aangesloten landen op een einde te maken aan shows met dolfijnen en interactieve sessies, omdat ze van mening zijn dat de dieren hiermee worden uitgebuit en hun welzijn wordt aangetast. Een aantal leden van het Europees Parlement promoot de evenementen.

15 EU-lidstaten houden op dit moment 34 dolfijnen gevangen in dolfinaria en tonen in totaal zo’n 307 kleine walvissen, dolfijnen en bruinvissen aan het publiek. Al deze dolfinaria zijn commerciële bedrijven die hun dolfijnen aan circusachtige shows onderwerpen. In 20 van deze faciliteiten worden additioneel interactieve sessies aangeboden, zoals ‘zwemmen met dolfijnen’ en de mogelijkheid op de foto te gaan met een dolfijn.

Woordvoerder van Born Free Foundation en de conferentie ‘Dolphinaria-Free Europe’, Daniel Turner:

‘Volgens ons is het wetenschappelijk bewijs overduidelijk. Het houden van walvissen en dolfijnen in gevangenschap, waar ze worden getraind om onnatuurlijk gedrag te vertonen, verdraait niet alleen de natuurlijke eigenschappen van deze zeer intelligente, sociale dieren, maar ook de negatieve gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid van de dieren zijn bekend. Het besluit van de Born Free Foundation om deskundigen in Straatsburg en Brussel uit te nodigen, zorgt voor een invloedrijk platform dat ernstige zorgen en overtuigend bewijs kan voorleggen aan Europese instellingen in de hoop dat ons visioen van een dolfinariumvrij Europa werkelijkheid kan worden.’

Persbericht Born Free


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.