In het Okinawa Churaumi Aquarium in Japan is op 8 januari de enige in gevangenschap levende witte haai gestorven, nadat hij slechts drie dagen daarvoor in een bassin van het aquarium was geplaatst. De haai was volgens het aquarium per ongeluk in een visnet terecht gekomen. In plaats van het dier weer vrij te laten, werd de hij overgebracht naar het aquarium.

Witte haai sterft
Witte haai | Foto: Terry Goss, via Wikimedia Commons

De witte haai, ook wel bekend als mensenhaai, behoort tot één van de grootste haaiensoorten ter wereld. Alleen de walvishaai, de reuzenhaai en de Groenlandse haai worden groter dan de witte haai. De witte haai wordt gemiddeld 4 tot 5 meter lang en zo’n 680 tot 1100 kilo zwaar. De gestorven witte haai was 3,5 meter lang.

Witte haaien moeten constant blijven zwemmen om hun zuurstoftoevoer op peil te houden. In baaien waar de golven het water zeer zuurtstofrijk maken kan de witte haai voldoende zuurstof opnemen zonder te hoeven zwemmen.

Vanaf het moment dat hij werd gevangen weigerde de haai te eten. In het kleine bassin van het Japanse aquarium waar hij was opgesloten kon de haai onvoldoende zwemmen en kreeg hij hierdoor waarschijnlijk te weinig zuurtstof. Het dier werd zwak en zonk naar de bodem. Medewerkers van het aquarium hebben nog geprobeerd om zijn leven te redden door extra zuurstof te geven, maar dit mocht niet baten. De haai stierf na slechts drie dagen gevangenschap. De vice-voorzitter van PETA Azië, Jason Baker, laat weten:

“De doodsoorzaak is duidelijk: gevangenschap. De haai had nooit zo moeten sterven.”

Naast dat het bassin niet voldeed aan de fysieke behoeften van de haai is het gevangen worden genomen en in een veel te klein bassin te worden gestopt om door vele bezoekers te worden bekeken zeer traumatisch geweest voor de witte haai. De haai leed dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

De enige reden dat het aquarium de witte haai opnam, is om meer kaartjes te kunnen verkopen. Bezoekers zouden het aquarium eerder hebben gevraagd om een witte haai ten toon te stellen. Nu laat het aquarium op haar website weten geen witte haaien meer ten toon te stellen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.