Welkoop staakt vanaf 1 januari 2019 in alle 149 filialen de verkoop van konijnen, cavia’s en andere knaagdieren. De keten van dierenwinkels zegt hiermee impulsaankopen te willen terugdringen. In ruil komen er ruime verblijven voor knaagdieren, waar kinderen ze kunnen aaien en leren over de verzorging.

Welkoop
Welkoop stopt verkoop knaagdieren in alle 149 filialen | Foto: publiek domein

De verkoop van knaagdieren in de winkels stopt met ingang van het nieuwe jaar en Welkoop kiest voor een educatieve aanpak, waarbij kinderen in contact komen met dieren en tegelijk leren over de verzorging. Volgens de keten past het verkopen van dieren in kleine hokken niet meer bij de tijd, zowel qua dierenwelzijn als in het voorkomen van impulsaankopen. Veel huisdieren worden in een opwelling gekocht en later weer gedumpt, of slecht verzorgd. Bert Bargboer, algemeen directeur van Welkoop:

“Wij willen graag laten zien hoe dieren groeien en leven, maar ook hoe je ze het beste kan verzorgen.”

Welkoop
Konijnenopvangcentra zitten vol | Foto: ©Angelique Lagarde/Animals Today

Logeeradres
Het nieuwe dierenverblijf gaat ‘De Hooibergh’ heten, en zou veel ruimte gaan bieden aan vaste bewoners, maar ook logeerruimte voor dieren uit het asiel of andere dierenopvang,  om ze onder de aandacht te brengen van mogelijke baasjes. Bargboer:

“Wij geven onze klanten dagelijks advies op het gebied van dier en welzijn. Een ruim verblijf voor de dieren hoort hier ook bij. We hebben ons altijd gehouden aan de wettelijke regels wat betreft de hokken, maar vinden toch dat we knaagdieren en konijnen hiermee niet de beste plek bieden. Ik ben daarom blij dat we deze keuze hebben gemaakt en een heel nieuw dierenverblijf in alle winkels gaan openen.”

stop de verkoop van dieren in dierenwinkels
Stop de verkoop van dieren in dierenwinkels, teken de petitie #stopdierverkoopinwinkels

Petitie: Stop de verkoop van dieren in dierenwinkels
Asielen en andere opvangen zitten tot de nok toe vol met dieren die allemaal een nieuw baasje zoeken. Dierenwinkels werken daar ook aan mee, omdat veel impulsaankopen later gedumpt worden en in het asiel belanden. Door de verkoop van knaagdieren uit te bannen in 149 winkels geeft Welkoop een sterk signaal af en de hoop is dat andere dierenwinkels ook stoppen met de verkoop van dieren.

Het besluit van Welkoop is tegelijk een stevige dreun voor de fokindustrie van knaagdieren, die vol misstanden zit, zoals het tv-programma Kassa aantoonde. Bovendien: de verkoop van dieren in dierenwinkels botst op diverse punten met de wet en moet dus gewoon verboden worden. Vind je dit ook? Teken dan onze petitie:

Petitie: Stop de verkoop van dieren in dierenwinkels

Bron:

©AnimalsToday Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.