In Merkelbeek gemeente Onderbanken in Zuid-Limburg is op een kat geschoten.

De eigenaren van kater Floris vertrokken op vrijdag 17 oktober voor een weekend naar Zeeland. De overburen verzorgden de dieren.

Floris - röntgenfoto
De röntgenfoto van Floris laat duidelijk de kogel zien

“In de kelder hebben we een kattenluik, dus de katten kunnen altijd naar binnen en buiten wanneer ze dat willen”,  aldus de eigenaar.

Bij thuiskomst op maandagmiddag meldde Floris zich snel.

“Toen ik ‘m wilde aaien, voelde ik iets op zijn rug. Het voelde alsof er een botje omhoog stak. Toen ik hem optilde kermde hij van de pijn”, aldus de eigenaar.

Floris werd direct naar de dierenarts gebracht.

In eerste instantie dacht de dierenarts dat het om bijtwond van een hond zou gaan, maar toen de röntgenfoto’s werden gemaakt was het meteen duidelijk dat Floris een kogeltje (hagel) in zijn lichaam had. Het kogeltje is er in zijn rug ingegaan, rakelings langs zijn ruggenwervel en blaas en in zijn poot blijven steken. Omdat kogel goed te localiseren was kon Floris worden geopereerd en het kogeltje worden verwijderd.

Floris - operatie
Dierenarts hecht Floris’ poot

Inmiddels loopt hij gelukkig weer vrolijk rond, maar hij krijgt nog wel antibiotica en pijnstillers.

Floris is heel lief maar schuw voor andere mensen vooral buiten. Hij gaat vaak op pad naar de velden aan de Maastrichterweg. Mogelijk is hij daar neergeschoten.

Vorige week werd ook in Haaksbergen een jong katje met een jachtgeweer beschoten. Het dier werd gevonden met een pootje aan flarden en diverse andere ernstige verwondingen. Maar het leefde nog wel. Inmiddels gaat het volgens dierenarts Visser weer een stuk beter met Mork.

In november vorig jaar werd al door de Tweede Kamer besloten dat verwilderde katten niet meer afgeschoten mogen worden, onder meer na lang aandringen van de Partij voor de Dieren. De jagers zijn daarom hoe dan ook in overtreding geweest door op Mork en Floris te schieten. Eventuele getuigen kunnen dus aangifte doen bij de politie wegens ernstige dierenmishandeling.

©PiepVandaag.nl