Om padden en andere amfibieën de net begonnen voorjaarstrek te laten overleven, heeft Amersfoort 200 paddentrappetjes geplaatst in gevaarlijke waterafvoerputten. Wanneer de paddentrek begint worden niet alleen veel dieren overreden, ze vallen ook vaak in waterafvoerputten. Zonder paddentrappetje komen ze daar nooit meer uit.

In deze tijd van het jaar komen padden en andere amfibieën uit hun winterslaap. Ze gaan op zoek naar water en een partner om mee te paren. Overal waar toegankelijk open water is kun je padden aantreffen die ernaartoe gaan, met helaas jaarlijks vele verkeersslachtoffers. Teams van vrijwilligers helpen daarom her en der in het land om padden te helpen met het oversteken van drukke wegen. Ook legt men schermen aan, waardoor padden de weg niet op kunnen lopen.

Paddentrappetjes in betonnen jungle
En ander groot probleem zijn waterafvoerputten. Een pad die door de goot hipt en per ongeluk in een rioolafvoer valt voor regenwater kan daar nooit zelfstandig uitklimmen. Maar dankzij paddentrappetjes lukt dat wel! Wethouder Johnas van Lammeren (PvdD) is in Amersfoort verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Hij vindt het tegenover RTV Utrecht vanzelfsprekend dat zijn gemeente padden en andere amfibieën helpt met de trek:
“Als mens hebben we met alle bebouwing de barrières van de stad opgeworpen; het is wel zo rechtvaardig om te investeren in een manier voor amfibieën om door onze betonnen jungle heen te kunnen navigeren.”
.

Volgens RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is het dankzij de trappetjes in 90 procent van de gevallen mogelijk om binnen 24 uur zelfstandig weer uit de afvoer te klimmen. Dit is een geweldig percentage afgezet tegen 100 procent sterfte zónder de paddentrappetjes.
Bron:
- RTV Utrecht
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR