Om toeristen er nogmaals aan te herinneren dat ze op hun vakantiebestemming geen attracties moeten bezoeken die gepaard gaan met ernstig dierenleed, zijn op Schiphol sinds het begin van deze week waarschuwingen te zien op het grote beeldscherm in de vertrekhal.

Schiphol
Foto: Stichting AAP/World Animal Protection/Stichting SPOTS

De waarschuwingen zijn een actie van Stichting AAP, World Animal Protection en Stichting SPOTS:

“Helaas zullen veel toeristen in verleiding worden gebracht om aan excursies deel te nemen die heel leuk lijken, maar die vooral veel dierenleed behelzen. Olifantenritjes, op de foto met een berberaapje of wilde katachtige, wandelen met roofkatten zoals leeuwen. Het lijkt leuk maar er zit een wereld van dierenleed achter.”

Er is gekozen voor Engels, waardoor reizigers uit de hele wereld de boodschap zullen begrijpen. Schiphol maakt deze dagen de drukste periode door van het jaar, waardoor het bereik van de campagne enorm is.

Onkunde
Nog altijd zijn er reisorganisaties die attracties met dieren in hun aanbod hebben, zoals olifantenritjes. Het lijkt misschien allemaal erg avontuurlijk, maar eer een olifant zover is dat hij toeristen op zijn rug toelaat moet eerst zijn of haar wil gebroken worden. Dit gebeurt van jongs af aan op hardhandige wijze, met kettingen en het toedienen van pijn. Na verloop van tijd geven de olifanten het op en kunnen vanaf dat moment misbruikt worden voor het toerisme. Veel vakantiegangers weten inmiddels dat het maken van dergelijke ‘leuke’ vakantiekiekjes taboe is, maar helaas heerst er ook een hoop onkunde.

Schiphol
Foto: Stichting AAP/World Animal Protection/Stichting SPOTS

Dat geldt ook voor het knuffelen van bijvoorbeeld leeuwenwelpen op de zogeheten knuffelfarms. Want wat veel toeristen niet weten is dat – wanneer de welpen te oud worden om geknuffeld te worden – ze ingezet worden voor het gruwelijke canned hunting. Daarbij mogen trofeejagers voor veel geld een leeuw afschieten in een afgesloten gebied.

Schiphol
Foto: Stichting AAP/World Animal Protection/Stichting SPOTS

En zo zijn er veel meer attracties waarvan toeristen niet zien welk dierenleed eraan kleeft. Want ook een aap zal niet zomaar met een toerist op de foto willen voor een selfie. Ook die zal op wrede wijze geestelijk gebroken moeten worden eer hij braaf gehoorzaamt. En zeg nou zelf, daar wil je toch niet aan meewerken?

Schiphol
Foto: Stichting AAP/World Animal Protection/Stichting SPOTS

Bron: persbericht Stichting AAP/World Animal Protection/Stichting SPOTS ©AnimalsToday.nl Bart van Riel