Net als in delen van China is het eten van hondenvlees op Bali heel normaal, en dat gaat gepaard met vreselijk dierenleed. Maar gouverneur Pastika van Bali heeft per decreet besloten dat de handel in hondenvlees gestopt moet worden, en daarmee lijkt een eind te komen aan het lijden van honden bestemd voor consumptie.

Bali
Honden op Bali | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Lang was het onbekend hoe het er voor stond op Bali ten aanzien van de handel in, en het eten van hondenvlees. Een aantal jaar geleden onderzocht Animals Australia deze wrede traditie op Bali en ontdekte dat weerloze honden gewurgd werden, doodgeslagen of vergiftigd, om in de lokale restaurants verkocht te worden als voedsel. Net als in Yulin, China, is het leed van de honden onvoorstelbaar, en vaak blijkt het ook te gaan om gestolen huisdieren.

Bali
Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Historisch
Het decreet van gouverneur Pastika om de handel in hondenvlees te stoppen mag gerust historisch genoemd worden. Hij heeft het besluit genomen op basis van het onbeschrijflijke dierenleed, de volksgezondheid en de slechte naam van Bali wat dierenwelzijn betreft. Dat laatste betreft met name toeristen, want de gouverneur is bang dat die wegblijven zolang er op Bali dingen gebeuren met dieren waar niemand mee geconfronteerd wil worden.

Bali
Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Blij
Animals Australia is blij dat hun onderzoek naar het eten van hondenvlees, en de petitie om de handel in hondenvlees te stoppen, gewerkt hebben:

“Deze beslissing is een weerspiegeling van de vooruitgang die geboekt kan worden voor dieren, wanneer mensen van alle soorten en maten hun hart en geest openstellen om samen een verandering teweeg te brengen. Ons onderzoek naar de handel in hondenvlees op Bali heeft opnieuw inzicht gegeven in de ellende waaraan dieren, hetzij honden, kippen, koeien of varkens, blootgesteld worden wanneer zij enkel en alleen beschouwd worden als voedsel en niet als wezens met gevoel.”

Bali
Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Ondersteunen
Animals Australia maakt deel uit van Animals International, en deze organisatie zal een afdeling opzetten op Bali. Doel is om de overheid te ondersteunen bij de overgang naar een toekomst zonder handel in hondenvlees. Ook zal men lokale groepen gaan helpen om dierenwelzijn overal op het eiland te verbeteren.

Bali
Het decreet van gouverneur Pastika | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Bekijk hieronder een kort filmpje van Animals Australia, gemaakt om deze mooie overwinning met ons allen te vieren, en om iedereen te bedanken die geholpen heeft om de toekomst van Balinese honden een stuk zonniger te maken:

Bron: Animals Australia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel